Pedro Sánchez està estudiant la possibilitat demanar una pròrroga de l'estat d'alarma d'un mes i no de quinze dies, com havia fet fins ara. Segons confirmen a ElNacional.cat diverses fonts coneixedores de les converses, durant els últimes dies la vicepresidenta Carmen Calvo ha mantingut contactes amb els diferents grups parlamentaris per a traslladar-los aquesta proposta. A canvi d'aquesta cinquena pròrroga, més extensa, l'executiu està disposat a escoltar propostes i fer canvis en profunditat en l'aplicació de la mesura excepcional, molt criticada pel comandament únic de l'Estat. L'estat d'alarma s'allargaria en paral·lel al procés de desescalada, fins a finals de juny. Els partits independentistes catalans han estat contactats per Calvo i faran arribar les seves propostes.

Segons confirmen des de l'equip de la vicepresidenta primera, ha estat ella qui, durant les últimes hores, ha mantingut una ronda de contacte amb tots els grups, per encàrrec directe de Pedro Sánchez. L'objectiu és aconseguir els vots necessaris per a una pròrroga a canvi de flexibilitzar l'estat d'alarma i adaptar-nos a les diferents demandes. En aquests moments, en els actuals termes, Sánchez no tenia els vots assegurats per aprovar l'extensió la setmana que ve al Congrés.

Per mirar d'atraure els suports que han desaparegut, com els d'ERC i JxCat, Carmen Calvo ha plantejat als grups que facin arribar les seves propostes per a estudiar possibles canvis en profunditat del decret. Els independentistes catalans van ser contactats ahir al vespre i els van prometre una "desescalada acotada i flexible", segons fonts parlmentàries. Durant les últimes setmanes han reclamat la devolució de les competències recentralitzades. 

La mateixa portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha explicat que Pedro Sánchez li va dir d'explorar un estat d'alarma diferent i que la vicepresidenta Calvo li trucaria. "I així va ser. La proposta de JxCat ha passat sempre pel retorn de competències a la Generalitat de Catalunya", ha assegurat.

"Essencial"

Aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero ha donat per fet que la setmana que ve tornaran a demanar una pròrroga de l’estat d’alarma, i ha confiat en “el sentit comú de les formacions polítiques presents”. La ministra socialista ha subratllat que es tracta d’un mecanisme “constitucional” i que compta amb “consens internacional” per aplicar-lo en la desescalada. “Mentre els ciutadans tinguin restringida la mobilitat, l'estat d'alarma és imprescindible”, ha defensat. Per això ha renyat el PP: el seu no no s’entén “excepte si s’està als antípodes del benestar col·lectiu”.

A  hores d'ara, els números tampoc no sortien. Avui el president espanyol ha tornat a reunir-se amb Inés Arrimadas, que no descarta cap escenari. Però no és el cas del PNB, que diu que "no té sentit" continuar allargant en el temps el comandament únic de la gestió del coronavirus. Enmig, Esquerra Republicana s'ha mostrat disposada a negociar sempre que s'atenguin les seves peticions, començant per la devolució de les competències.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram