La Comunitat de Madrid és la zona zero del coronavirus a Espanya, el territori més colpejat per la pandèmia. Ho és des del principi i els números parlen per ells mateixos. Quan es va declarar l’estat d’alarma els casos positius confirmats per PCR eren de 2.940 i es duplicaven a diari. Per la seva part, els morts eren un centenar. Dos mesos més tard, els contagis ja sumen 65.269 i les defuncions arriben a les 8.760 (sense comptar els milers de les residències). Les autoritats autonòmiques s’han escudat en la ineficiència i incompetència del comandament únic de l’Estat. Però la gestió de la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha deixat molt a desitjar i han situat la dirigent conservadora a l’ull de l’huracà.

A les fotografies i portades de "vídua negra", amb gran dosi de sobreactuació, s'hi han sumat declaracions absurdes, decisions polèmiques i escàndols diaris. Des del drama de les residències i la festa de l'hospital de campanya d'Ifema fins a les beques menjador de Telepizza o la insistència per passar a la fase 1 en contra de criteris sanitaris, amb dimissions incloses. L'última polèmica és l'aparthotel de luxe on s'està allotjant aquestes setmanes, inicialment pagat per un hoteler amic. L'ombra de la corrupció plana de nou sobre la Puerta del Sol. Però a tot això cal sumar-hi els greus errors de gestió, que han generat molt malestar dins les seves pròpies files.

En el debat polític madrileny ja apareixen expressions com "avançament electoral" o "moció de censura"

El PP volia convertir Isabel Díaz Ayuso, deixeble de l’aznarisme, en la nova Esperanza Aguirre. Era un perfil nou, desconegut, sense grans motxilles a l'esquena ni gaire trajectòria política. Amb prou feines havia estat viceconsellera durant dos anys i community manager de Pecas, el gos d’Aguirre, de qui gestionava el compte de Twitter. Per a aquesta operació els populars van escollir un tòtem de l’aznarisme més bel·ligerant, el polèmic Miguel Ángel Rodríguez, com a cap de gabinet de la nova presidenta de la Comunitat. És ell qui està darrere la seva estratègia. Pablo Casado fiava la seva recuperació electoral a la Comunitat de Madrid, el buc insígnia dels conservadors. Però no comptaven que xocaria amb un iceberg com la crisi del coronavirus.

Les contínues controvèrsies i ficades de pota de la presidenta madrilenya han generat molt malestar no només entre l’oposició, sinó també dins les files del Partit Popular. Per això alguns dirigents de Gènova li han reclamat que abandoni el seu paper de “vídua negra” i aprengui d’altres companys. Algunes veus contraposen la seva gestió erràtica amb la de l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida. En contrast, amb un perfil molt més baix, el batlle de Madrid ha aconseguit una imatge més natural i de bon gestor, que fins i tot li reconeix l’oposició.

No són pocs els qui apartarien Ayuso, entre els seus i entre Ciutadans, el seu soci de coalició, amb qui s'han tensat molt les relacions. La gestió de la pandèmia només ha estat la cirereta del pastís. En el debat polític madrileny ja apareixen expressions com "avançament electoral" o "moció de censura". Són els mecanismes que podrien activar la presidenta Ayuso i el vicepresident Aguado si les coses s'acaben de tòrcer. De moment no estan descartats.

Ombra de corrupció

L’últim escàndol és l’aparthotel de luxe on s’allotja, de la cadena Room Mate, propietat de l’empresari amic Kike Sarasola. Des del govern autonòmic deien que ho pagava de la seva butxaca. Però ahir el Portal de Contractació de la Comunitat de Madrid adjudicava una adjudicació de 565.749 euros a Room Mate per l’explotació de dos hotels cedits durant l’emergència sanitària per a persones grans sense coronavirus. Aquesta informació va ser corregida atribuint-ho a un “error”. Amb la modificació, l’adjudicatari va passar a ser la Coordinadora del Tercer Sector, per un valor de 240.000 euros, amb la finalitat d’adaptar les habitacions i la contractació de personal assistencial. Des de la Coordinadora del Tercer Sector no tenen constància d’aquests diners. Des de l’oposició hi veuen un “presumpte delicte de suborn”. La Puerta del Sol, després de veure passar Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, no escapa de l’ombra de la corrupció.

La Puerta del Sol, després de veure passar Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, no escapa de l’ombra de la corrupció

Fase 1 contra criteris sanitaris

L’altra polèmica recent és la del canvi de fase de desescalada, que la Comunitat de Madrid ja va demanar per aquest dilluns. Ho va fer sense escoltar els criteris dels tècnics sanitaris, provocant la dimissió de la directora general de Salut Pública, i fins i tot en contra del criteri del conseller de Sanitat autonòmic. L’informe dels tècnics era clar: no es complien les condicions per donar un pas en el desconfinament. Díaz Ayuso va admetre que va canviar d’opinió després de reunir-se amb empresaris madrilenys, prioritzant les raons econòmiques. A canvi, ha començat el repartiment massiu d’unes mascaretes, les FFP2, que els sanitaris han advertit que no són les més adequades per als ciutadans. Després del no del Ministeri de la setmana passada, l’executiu ha tornat de demanar-ho per a dilluns que ve. Divendres es coneixerà el nou veredicte de l’Estat.

Dos mesos polèmics

Però les controvèrsies, més enllà de les seves declaracions, han estat constants durant tota la gestió del coronavirus. Les imatges de la festa de tancament de l’hospital d’Ifema (que no ha funcionat tan bé com s’ha venut), amb aglomeracions, van obligar-la a demanar disculpes davant l’opinió pública, juntament amb l’alcalde Almeida (que va trigar molt menys a demanar perdó). Un mes i mig després d’adjudicar les beques menjador a empreses com Telepizza va haver de rectificar: quan acabi el contracte dilluns que ve, es posarà en marxa una alternativa. A tot això cal sumar-hi avions amb material sanitari que no acabaven d’arribar, personal sanitari que no ha estat renovat o el drama de les residències descuidades, que fan pujar exponencialment el balanç real de morts per covid-19.

Aznar reapareix i Casado desapareix

En aquest context, només el pare polític ha sortit a defensar la seva filla, l’alumna poc avantatjada. L’expresident José María Aznar va fer de mestres de cerimònies de la presidenta madrilenya aquest dilluns en un col·loqui virtual. En va elogiar les seves “altes qualitats polítiques”. I va recórrer a la ironia: “No saps com t’envejo perquè els fills de Chávez t’insultin cada dia a tu en lloc d’insultar-me a mi”. Mentrestant, l’actual líder del PP i màster en aznarisme, Pablo Casado, està pràcticament desaparegut. En ple enfonsament del seu buc insignia, com el Titànic, les seves compareixences públiques es poden comptar amb els dits d’una mà. Les seves rodes de premsa, gairebé ni això.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram