La Comunitat de Madrid va anunciar fa uns dies que es repartiran gratuïtament 7 milions de màscares FFP2 en farmàcies a partir d'aquest dilluns, 11 de maig. Cada ciutadà podrà adquirir una d'aquestes màscares presentant la seva targeta sanitària o, si no fos possible, ensenyant el DNI o NIE, en un termini de 15 dies. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha informat també que aquest lliurament de material anirà seguit d'una sèrie d'ordres com l'ús de màscares, que serà obligatori en espais públics o tancats.

Segons ha informat eldiario.es, tanmateix, caps en medicina preventiva dels hospitals madrilenys afirmen en una carta enviada a l'Executiu que les FFP2 no estan recomanades per a tota la població i poden ser contraproduents. Entre els motius pels quals no aconsellen aquestes màscares als ciutadans hi ha el fet que perquè el seu ús sigui efectiu cal "un ensinistrament per col·locar-se-les, ja que si no s'utilitzen adequadament no són eficaces per protegir-se dels aerosols, que és un mecanisme de transmissió excepcional en l'àmbit comunitari". Argumenten, a més, que el seu "ús continuat dificulta la respiració, és incòmode, i en determinades persones, no tolerable".

L'Associació Madrilenya de Salut Pública s'ha sumat a les crítiques i ha expressat que: "Lamentablement, durant aquesta pandèmia els professionals sanitaris de Madrid no han disposat en algunes ocasions d'aquest tipus de màscares quan les necessitaven. No té sentit que es reparteixin a la població general, sense que calgui, i menys encara mentre en faltin en hospitals, centres de salut o centres sociosanitaris, on sí que són necessàries. Sempre que els professionals sanitaris disposin en prou nombre de totes les màscares que necessitin, té sentit que les autoritats reparteixin a la població general màscares quirúrgiques, però no FFP2". En qualsevol cas, hi ha un pas més enllà addicional en aquesta història: encara no queda clar que aquestes màscares que repartirà la Comunitat de Madrid siguin, efectivament, FFP2.

Les imatges de les màscares de la Comunitat de Madrid, que s'han difós per diferents mitjans, mostren que l'etiquetatge presenta errors que fan dubtar que aquests elements de protecció disposin dels certificats corresponents que n'assegurin la funció com a FFP2. Per començar, la norma europea de dispositius de protecció respiratòria que surt a l'envàs és incorrecta. Apareix "EN149: 2011", quan hauria de ser "EN149: 2001". El marcatge CE, que reflecteix l'homologació dins de la Unió Europea, també és erroni, ja que hi falten els quatre dígits de l'organisme notificat. Tampoc no és correcte que es presenti un doble estàndard, l'estàndard xinès GB 2626-2006 i la certificació europea UNE-EN149. D'altra banda, hi ha omissions importants d'informació com el tipus de protecció o detalls del fabricant.

Tots aquests errors, en el seu conjunt, fan sospitar que aquestes màscares podrien ser falses. Gemma del Caño, farmacèutica i especialista en R+D i indústria, explica que haurien de fer tests en aquestes màscares per validar-les i assegurar-se que equivalen a FFP2: "Els requisits que posem per a les FFP2 són bastant intensos". En el cas que no els compleixin "no és que no filtrin, el que passa és que no filtraran segons els nostres requisits". "L'empresa que els està fabricant feia fins fa poc coixins, teles, estovalles i fa només unes quantes setmanes que ho estan fent.

Una altra de les crítiques que ha rebut el següent repartiment de màscares per part de la Comunitat de Madrid és el risc d'aportar una sola màscara FFP2 a cada ciutadà, cosa que podria fomentar la reutilització d'aquestes màscares, que no estan dissenyades per a això. Els fabricants solen recomanar un temps màxim d'ús de vuit hores per a aquestes màscares, ja que la humitat alliberada a través de la respiració va interferint de mica en mica amb el filtre de la màscara, que pot dificultar la respiració i n'afecta l'eficàcia a partir de cert temps d'ús.