Isabel Díaz Ayuso era més aviat partidària de la prudència i de seguir en la fase 0, segons ha dit ella mateixa, però finalment ha demanat que la Comunitat de Madrid ja passi a la fase 1 dilluns. Aquesta decisió, que diu que comparteix, l'ha adoptat després de “reunir-se amb diferents sectors econòmics” i de visitar el banc d'aliments. Si no es reactiva aviat l’economia, ha avisat la presidenta madrilenya, “el problema que vindrà serà encara més gran”. En aquest context, ha defensat l’obligatorietat de mascaretes a l’espai públic, que repartiran gratuïtament a les farmàcies. Avui el ministeri de Sanitat decidirà què fa amb Madrid, immersa en una crisi després de la dimissió de Yolanda Fuentes, directora de Salut del govern regional.

En una entrevista aquest divendres al matí a Telecinco, Isabel Díaz Ayuso ha assegurat que caldrà aprendre a “conviure” amb el virus i ha advertit que les conseqüències econòmiques serien devastadores si s’allargués un confinament tan estricte. Ha posat l’exemple dels bars i restaurants, que acabarien amb “centenars de milers d’aturats”. I ha insistit: “Si no fem res, no hi haurà més contagis, però el problema que vindrà serà encara més gran”.

“Cal començar a reactivar l’economia i a sortir amb moltes precaucions”, ha sostingut la presidenta autonòmica, que ha dit que Madrid compleix amb els marcadors de llits d’hospital, llits d’UCI i proves PCR. “El conseller de Sanitat hi està d’acord, jo també. He parlat amb molts metges”, ha dit justificant el canvi de fase, malgrat que va expressar inicialment els seus dubtes.

En una altra entrevista a TVE, ha subratllat que un dels fets que l'han fet canviar de parer va ser una visita al banc d’aliments, “on ens han dit que les famílies més vulnerables no han ingressat un sol euro des de fa setmanes”.

Si Madrid canvia de fase, Ayuso s’ha compromès a decretar que en segons quins espais públics i privats sigui obligatori “accedir-hi amb mascareta”. En aquest sentit, ha anunciat que es repartiran mascaretes a tots els madrilenys de forma gratuïta a les farmàcies, com ja fa Catalunya. “El que creiem és que hem d’aprendre a conviure amb el virus”, ha reiterat.

Caos al govern

Després de la dimissió de la directora de Salut Pública, abans que la Comunitat comuniqués oficialment la proposta de passar de fase, Ayuso ha assegurat que “des de fa uns quants dies” volia “reorganitzar la conselleria de Sanitat”. La presidenta de Madrid ha posat el director de l'Hospital d'Ifema, Antonio Zapatero, al capdavant del Pla Covid-19.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món