Unidas Podemos veu amb bons ulls que ERC hagi formulat una proposta pel referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat, en el qual hi hauria d'haver un mínim del 50% de participació i un 55% dels vots a favor de la independència. Concretament, la secretaria general de Podemos, Ione Belarra, ha assegurat que és perfectament legítim que els republicans portin una idea com aquesta a la taula de diàleg, que al juliol es va pactar que es reuniria de nou abans d'acabar el 2022. Aquesta idea de Belarra xoca de ple amb el que ha anat expressant en els últims dies el govern espanyol que ella mateixa integra en nom de la portaveu, Isabel Rodríguez, i altres ministres com Félix Bolaños o Maria Jesús Montero. Ells s'han encarregat de descartar que es pugui produir un referèndum mentre els socialistes ocupin el palau de La Moncloa. 

"És perfectament legítim per part d'una força democràtica fer una proposta política. En aquest sentit, tot el nostre respecte per la proposta que ha fet ERC. La nostra posició és pública i coneguda", ha recordat Belarra en una entrevista a TVE per valorar l'aprovació de la seva Llei de Famílies. El Govern va dir ahir que valoraven també molt positivament aquesta proposta, ja que s'emmarca en l'acord de claredat que volen traslladar al govern espanyol en el marc de les seves negociacions. 

Ione Belarra demana fer memòria 

Des del PP s'ha criticat que els últims acords entre ERC i el govern espanyol per la reforma de la sedició i la malversació, apunten que Pedro Sánchez prepara un referèndum a Catalunya, cosa que des del seu entorn sempre s'ha negat de manera categòrica. Ahir la portaveu Patrícia Plaja recordava que des de La Moncloa s'havien negat per exemple, a reconèixer el conflicte polític amb el país, i que van haver de canviar de posició, traient importància a les paraules del ministre Bolaños. Ara, Belarra ha reflexionat davant aquesta possibilitat que és cosa que s'ha de discutir profundament, però que és totalment legítim que ERC vulgui plantejar-ho en un entorn com és la taula de negociació. "És un bon moment per fer valdre tot el camí que hem recorregut fins aquí, recordant la situació de cinc anys amb un procés de judicialització d'un conflicte polític perquè no s'asseien a xerrar i no volien escoltar la realitat d'un país que és plurinacional", ha reflexionat la secretaria general de Podemos, que sempre s'ha mostrat favorable a aquest diàleg.

Què diu la proposta d'ERC

En els últims dies, ERC ha fet públic el que per ells hauria de ser la base del referèndum, basant-se en l'experiència de Montenegro, ja que com va destacar Oriol Junqueras, va ser la comunitat internacional qui va establir aquests termes i els republicans consideren imprescindible aquest suport. Així, el referèndum hauria de tenir una participació mínima del 50% i un mínim del 55% de suport al sí. Fonts republicanes insisteixen que simplement és la seva proposta de condicions i les posa "a disposició del debat públic". Defensen la majoria qualificada del 55% per diversos motius: per antecedents internacionals, però també per a fer-lo més homologable a nivell europeu i “més inclusiu”, tot i que ja ha estat rebutjada per part de l'independentisme.