El Govern de la Generalitat ha assumit la proposta d'ERC amb les bases per un nou referèndum, amb un 50% de participació i un 55% mínim de suport a la independència. Així ho ha expressat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la portaveu Patrícia Plaja, que tot i destacar que es tracta d'una proposta de partit, el Govern valora positivament que es faci una proposta concreta: "Creiem que aquesta és la manera d'avançar i enfortir la idea d'un referèndum", ha avançat Plaja, tot i que ha recordat que s'ha de acabar de perfilar. En les pròximes setmanes, el Govern té previst donar forma al acord de claredat que va plantejar el president Pere Aragonès en la seva intervenció en el debat de política general, en una primera fase per escoltar "totes les propostes", tant les d'ERC com la d'altres partits. "Volem escoltar totes les propostes, però aquesta va en la línia del que defensa el Govern", ha resumit Plaja.

Amb tot, aquest mateix matí el ministre de la Presidència Félix Bolaños ha mostrat la negativa del govern espanyol a la proposta d'ERC, però Plaja li ha volgut treure importància: "Estem treballant per un referèndum acordat amb l'estat. Què passa perquè un ministre digui que no? Han dit que no a tantes coses que després han acabat passant que per això treballarem", ha reiterat Plaja, recordant que Moncloa ha reconegut l'existència d'un conflicte entre l'Estat i Catalunya o la derogació del delicte de sedició. 

Un estat amb menys força repressiva 

En aquest sentit, respecte a la reforma del delicte de malversació, Plaja ha mostrat la satisfacció del Govern, ja que considera que amb aquests canvis, l'Estat perd força repressiva contra Catalunya. "Amb aquestes reformes tenim un Codi Penal millor del que teníem abans, considerem que és un avenç", ha resumit la portaveu, que considera també que "els acords en matèria de desjudicialització són evidents a ulls de tothom", tot i que això no vulgui dir, que el Codi Penal sigui exemplar, però sí que aconsegueix limitar la persecució de la dissidència política. La reforma del delicte de malversació ha aixecat polseguera, de fet Unidas Podemos se n'ha deslligat, per la possibilitat que beneficiés a corruptes. Sobre aquest fet, Plaja ha volgut aclarir que l'objectiu del Govern "mai no ha estat el delicte de malversació, que s'ha de perseguir i castigar, assenyalant a les persones que busquin lucrar-se i obtenir un benefici particular. El que volem és que no es catigui la dissidència política i que es parli de delicte quan no ho és". 

Les negociacions pels pressupostos continuen 

Patrícia Plaja també ha insistit que la voluntat del Govern és tenir pressupostos com més aviat millor i, sense aprofundir en les negociacions, ha assegurat que les converses amb els grups polítics avancen i que espera que en els pròxims dies es puguin donar bones notícies. Una de les línies vermelles que ha posat el PSC de Salvador Illa per aprovar-los, però, és l'ampliació del aeroport del Prat, així com el projecte BCN World, però Plaja ha recordat que aquestes són unes negociacions en què els plans extrapressupostaris (com els esmentats) no hi tenen cabuda. Un dels objectius del Govern és que aquests puguin ser aprovats abans de l'1 de gener del 2023, cosa que Plaja no ha descartat. "És clar que tenim pressa perquè hi hagi uns pressupostos, hi ha urgència. No pel Govern, sinó pel país", ha reflexionat la portaveu.