La proposta d’Oriol Junqueras no té recorregut a la Moncloa. Així de clar ho ha volgut deixar aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ha assenyalat que la proposta d’Esquerra Republicana per celebrar un referèndum d’independència seguint la via de Montenegro és una utopia perquè topa amb la Carta Magna dels espanyols. “És inconstitucional”, ha sentenciat la portaveu de l’executiu, a més d’assegurar, en aquest sentit, que la consulta “no se celebrarà”.

Rodríguez ha argumentat que des de l’arribada del PSOE i Podemos a la Moncloa el conflicte polític amb Catalunya “ha passat de ser la segona preocupació dels espanyols a estar més enllà de la posició número quaranta”. “Adoptem decisions pensant en la convivència”, ha afirmat per tal de justificar els pactes entre els socialistes i Esquerra Republicana per modificar el Codi Penal amb la introducció dels desordres públics agreujats i la reforma del delicte de malversació. “Des que Pedro Sánchez és president del govern espanyol, a Catalunya es compleix la llei i la Constitució i s’ha recuperat la concòrdia i la convivència”, ha afegit.

L’independentisme era majoritari l’any 2017

Així mateix, el govern espanyol ha tornat a reconèixer aquest dimarts que Catalunya va arribar a comptar amb una majoria social independentista. Si fa unes setmanes ho va fer el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ara ho ha fet la seva portaveu, Isabel Rodríguez. “El que abans era un sentiment majoritari a Catalunya, l’independentisme, ja no ho és”. Ho ha dit en resposta a preguntes dels periodistes, quan ha estat interpel·lada sobre la gestió que fa l’executiu espanyol del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

A mitjans del mes de novembre, i durant un Ple al Senat, el ministre Félix Bolaños va assegurar en resposta al PP que “l'any 2017, eren majoria els catalans que volien abandonar Espanya". Ho va contraposar a la "majoria àmplia que hi ha ara de catalans que volen continuar units a Espanya" fruit d'aquestes "solucions" que el govern espanyol ha tirat endavant per resoldre el conflicte polític.

Ha estat precisament el ministre de la Presidència qui aquest dimarts s’ha oposat frontalment a la idea de celebrar un referèndum com proposa ERC, i ha rebutjat també que l’independentisme tiri pel dret si no hi ha un pacte amb la Moncloa. “Qui descarta la via unilateral soc jo”, ha emfatitzat, a més d’insistir que el seu executiu treballa per la “convivència” a Catalunya. “El referèndum és contrari a la Constitució”, ha dit també Bolaños, a més de recordar que Palau i la Moncloa van acordar que el Govern es mantindria a la “legalitat”. “Sembla una obvietat, però és que el 2017 això no passava”, ha assegurat. Així mateix, ha opinat que una consulta per a decidir el futur polític dels catalans “només crearia enfrontaments”.