L'endemà que ERC i el PSOE arribessin a un acord sobre la reforma del delicte de malversació, el president del partit republicà, Oriol Junqueras, ha volgut deixar clar que aquest pacte amb els de Pedro Sánchez no és per afavorir la seva situació o al seu partit sinó el conjunt de la societat, ja que desfà la modificació que va introduir el govern de Mariano Rajoy el 2015, segons ell, per poder convertir en delicte "una cosa que no ho és". "Aquesta reforma afavorirà la justícia i la societat, no a Esquerra Republicana, i amb això tothom hi hauria d'estar d'acord", ha resumit Junqueras, explicant que el que es vol és "corregir les reformes del Codi Penal que es van fer en el cas de la malversació per intentar condemnar-nos, quan van convertir en delicte una cosa que no ho és". Així, ho ha resumit el president d'ERC en una entrevista al programa Cafè d'Idees: "Corregir o eliminar el que s'ha fet de manera injusta és un acte de justícia", tot evitant respondre a la pregunta de si aquest fet l'afavorirà a ell o l'acosta a presentar-se a unes eleccions al Congrés o a la presidència de la Generalitat: "La meva situació és irrellevant". 

Per altra banda, també ha destacat que el PSC i el PSOE han fet "petites passes", després que fa un mes assegurés que per negociar els pressupostos amb els de Salvador Illa (com ja està succeint) calia veure quina era el seu compromís amb la reforma del delicte de malversació. Un cop ERC i PSOE han arribat a un acord, Junqueras assegura que han vist unes petites passes en aquest sentit com ara suprimir el delicte de sedició. En canvi, sobre els indults, ha retret que quan algú ha estat injustament condemnat, aquests no són un acte de solidaritat. Així ho ha resumit: "Veiem alguns elements que van en la línia del que demanàvem al PSC, però es queden molt curts. Caminen en la direcció adequada, tot i que molt lentament".

 

La valoració de les propostes de Junts pels pressupostos 

Aprofundint en la negociació dels pressupostos a Catalunya, Junqueras ha recordat que el seu partit intenta parlar dels pressupostos amb tothom, des dels grups polítics fins als agents socials que no formen part d'aquest món, amb la intenció d'arribar a un acord ampli. "Aquells que no volen aprovar uns pressupostos que tenen el suport de tothom, a favor de qui estan?", ha plantejat. En aquest sentit, també ha reconegut que del decàleg que els va entregar Junts en el marc d'aquesta negociació, hi ha alguns punts en comú però d'altres amb els quals no estan d'acord, com la reforma fiscal: "Necessitem aquests diners per a les escoles i els hospitals", ha retret Junqueras. 

Finalment, el republicà també s'ha referit a les condicions que han plantejat en les últimes hores des d'ERC sobre com hauria de ser un nou referèndum d'autodeterminació en què els catalans triïn el seu futur. Aquest, amb un mínim del 50% de participació i un 55% de vots a favor de la independència ha aixecat molta polseguera i crítiques, però Junqueras ha recordat que aquestes són les bases que va fixar la comunitat internacional en el cas de Montenegro. "Nosaltres proposem les mateixes que les d'aquell cas. Si la comunitat internacional les va posar, per què no haurien de ser possibles en el cas de Catalunya? Sabem que el futur depèn en enorme mesura del reconeixement internacional i és una manera de caminar cap a aquest reconeixement", ha detallat.