El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts la llei de famílies, que recull un conjunt de mesures de conciliació i de suport als diferents tipus de famílies. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, assegura que es tracta d'una llei que, pretén que "la gent passi més temps amb els seus éssers estimats" i "reforçar la protecció, jurídica i social, a les famílies". La norma, que transposa la directiva europea de conciliació 2019 i modifica l'Estatut dels Treballadors, amplia la protecció social a les famílies i el suport a la criança, reconeix els diferents tipus de llars que ja existeixen a Espanya i protegeix els drets de menors. 

Mesures de conciliació

  • Cinc dies remunerat per a la cura d'un familiar fins a segon grau, és a dir, pares, avis, fills, nets i germans o convivent per "accident, malaltia greu, hospitalització o cirurgia amb cures a casa". 
  • Dret a absentar-se fins a 4 dies per motius familiars urgents o "força major", en cas de malaltia o accident que facin indispensable la seva presència immediata.
  • Permís de 8 setmanes per a pares i mares per a la cura dels fills que podrà gaudir-se de manera contínua o no fins que els menors tinguin 8 anys. 
  • Ampliació ajuda de criança de 100 euros al mes per a famílies vulnerables de per cada menor fins als 3 anys. Aquest xec s'ampliarà a les mares que estiguin en atur si ha cobrat una prestació per desocupació, contributiva o no, haver cotitzat en els 30 dies anteriors al naixement. L'ajuda es podrà rebre mes a mes o tot d'una. 
  • Ampliació de la pensió d'orfandat un any, fins als 26, i el permís per cura de menor amb càncer o malaltia greu fins als 26 anys en cas de discapacitat.

Canvis per a les famílies monoparentals i nombroses

  •  Les famílies monoparentals amb dos fills tindran els mateixos drets que les famílies nombroses. També les famílies monoparentals amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o un cònjuge que hagi obtingut la guarda i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments, així com les formades per dos fills i un ascendent o descendent amb discapacitat i aquelles amb dos fills en la qual un progenitor estigui en tractament hospitalari durant un any o hagi ingressat a la presó.
  • Creació de les 'Famílies amb majors necessitats de suport a la criança' en la qual s'inclou a les "famílies nombroses", a més de les "monoparentals" amb dos fills. 
  • La llei també reconeix jurídicament tots els models de família, com ara les d'acollida, les reconstituïdes o les del col·lectiu LGTBIQ+.
  • Passaran a considerar-se família amb majors necessitats de suport a la criança "de categoria especial" les famílies que fins ara eren considerades nombroses de categoria general, com aquelles amb quatre fills, en lloc de cinc com ara; les famílies amb tres fills en cas de part múltiple, en lloc de quatre com en l'actualitat, i les famílies amb tres fills i baixos ingressos (fins al 150% de l'IPREM).

Drets de les llars 

  • Permisos i prestacions en cas d'acolliment de menors o guarda amb finalitats d'adopció.
  • Dret a l'atenció precoç dels menors i les seves famílies amb serveis fins als 6 anys per a pal·liar necessitats dels nens amb trastorns de desenvolupament.
  • Marc estatal per acompanyar en els primers mil dies de vida dels infants, amb suports a dones perquè no es vegin obligades a deixar els seus treballs.

Matrimonis i parelles de fet

  • Equiparació de drets entre els matrimonis i les parelles de fet, ja que aquestes últimes tindran accés als 15 dies de permís per registre equiparables al matrimoni. 
  • Marc de reconeixement i protecció per a les famílies LGTBI, amb algun membre amb discapacitat, famílies múltiples, reconstituïdes, adoptives o acollidores.

Prohibició del 'PIN parental'

  • La llei prohibeix el PIN parental o que pares i tutors impedeixin l'accés a continguts sobre diversitat familiar en els centres educatius.
  • Millora del Fons de Garantia del Pagament d'Aliments, per al qual s'agilitzen els tràmits i que beneficiarà també als fills i filles de parelles de fet, majors d'edat amb discapacitat o en situació de dependència.