La CUP ja fa temps que se situa en l'oposició, una oposició que cada cop és més frontal al Govern de Pere Aragonès. D'elements no els hi falten, a parer dels anticapitalistes. La seva diputada al Parlament, Laia Estrada, ha carregat aquest dimarts tant contra la reforma del Codi Penal, que consideren que obre la porta a més repressió, com contra la proposta d'un nou referèndum que plantegen els republicans, que "no va més enllà de la retòrica" a les portes d'unes eleccions municipals la pròxima primavera. Estrada no s'ha estat tampoc de criticar un model econòmic que "s'assembla molt al de Convergència". Per aquest fet, se situen "més a prop de l'esmena a la totalitat" als pressupostos de la Generalitat que "de seure a negociar-los". En síntesi, han estat contundents: "Peix al cove, sortides individuals i pactisme".

En roda de premsa des del Parlament aquest dimarts al migdia, la diputada de la CUP ha carregat contra la proposta de condicions d'ERC per un nou referèndum, recollida en la ponència política que els republicans portaran al seu congrés del 28 de gener. Laia Estrada ha constatat que és "evident" que Catalunya necessita un referèndum com a "sortida democràtica" al conflicte. Però ha retret ingenuïtat a Esquerra: "Ignora que el principal escull no el tenim en un percentatge; el tenim en l'Estat espanyol, que ens nega el dret a l'autodeterminació". És per això que ha rebatut que "la proposta no va més enllà de la retòrica a l'avantsala d'unes eleccions". I els ha llançat una pregunta: si estan "disposat a treballar per generar les condicions de mobilització" que "obliguin" l'Estat a acceptar el referèndum

De la mateixa manera, Laia Estrada ha denunciat que el pacte assolit entre ERC i el PSOE per a la reforma del Codi Penal "va dirigit a aconseguir sortides individuals i no col·lectives, com serien l'amnistia i el reconeixement del dret a l'autodeterminació". S'han centrat especialment en la modificació de la malversació, que criminalitza l'1-O i "obre la porta que més decisions polítiques puguin ser judicialitzades", com un possible desplegament de la llei d'habitatge suspesa pel TC. Però també en els desordres públics, que, malgrat "l'autoesmena", "continua aplanant el terreny a la repressió" i "no soluciona absolutament res a les prop de 4.000 persones encausades". Ha advertit els republicans que "la suposada desjudicialització no és real".

 

Esmena a la totalitat als pressupostos?

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, no hi ha cap notícia: mantenen el seu veto fins i tot a reunir-se amb el Govern. “Estem més a prop de l’esmena a la totalitat que de seure a negociar”, ha insistit Estrada, que ha denunciat que ERC defensa “un model que s’assembla molt al que defensava l’antiga Convergència”. En aquest sentit, ha mostrat preocupació pel fet que damunt la taula hi hagi macroprojectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat i ha recollit la denúncia de més de 270 entitats: “Recuperar aquests macroprojectes és contrari a la lluita contra l’emergència climàtica i als interessos de la majoria de la població”.