Més pressió a Laura Borràs. La presidenta del Parlament ja fa temps que pateix l'ofensiva dels partits de l'oposició, i també de l'independentisme per part d'Esquerra Republicana i la CUP, perquè abandoni el seu càrrec a la cambra catalana. Des de la setmana passada, aquesta estratègia s'ha intensificat, després que la setmana passada el magistrat instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya donés deu dies a la Fiscalia perquè presentés petició d'obertura de judici oral i escrit d’acusació o petició d’arxivament contra Borràs pel cas dels contractes quan dirigia l'Institut de les Lletres Catalanes. Això podria produir-se aquesta mateixa setmana, i els comuns han aprofitat per posar la presidenta en dubte, un cop més.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, s'ha dirigit directament a la formació de Laura Borràs per demanar que canviïn de parer. Fins ara, els discursos de Junts han estat a favor de la innocència, però a ningú se li escapa que un sector del partit més proper al nou secretari general, Jordi Turull, opina que la presidenta del Parlament hauria de fer un pas al costat per no complicar més la situació. En aquest context, Mena ha demanat a la formació que aparti Borràs del seu càrrec "abans que ho hagin de fer la resta de partits". I és que el reglament de la cambra catalana deixa clar que qualsevol persona a qui se la investigui per corrupció ha de ser apartada un cop s'obri judici oral. "Demano que evitem a tots els catalans allargar un espectacle que només contribueix al descrèdit d'una política ja de per si en hores baixes", ha avisat.

D'altra banda, també s'ha dirigit directament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, com aquest mateix cap de setmana ho va fer la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, per instar el cap de l'executiu a sumar-se públicament contra Borràs. Així, ha considerat que aquest és un cas "prou important" per conèixer la seva posició. "Interpel·lem el president a aclarir si s’uneix a les peticions de dimissió de Laura Borràs que hem fet els comuns. Creiem que com a màxima autoritat de Catalunya i davant d’una situació que afecta una de les institucions principals del país, la gent té dret a saber què pensa el president", ha llançat.

 

Taula de diàleg

I una qüestió que ha estat a l'ordre del dia de Mena és la taula de diàleg. Tot plegat arriba després que, aquest mateix diumenge, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez hagi compartit el seu desig de reunir-la novament, que fa deu mesos que està paralitzada, des del setembre. Després de mesos i mesos d'endarreriments, el mandatari espanyol ara ha situat aquest juliol, sense concretar cap data més específica, com el mes en què ha de produir-se la trobada. El que sí que ha fet, però, és dirigir-se directament a Junts i apel·lar-los perquè també hi participin del costat del president Pere Aragonès i la part d'ERC del Govern, que sempre està disposada a reunir-se amb l'executiu central. El setembre passat, els membres de Junts no van participar-hi després que Aragonès censurés la proposta de participants dels seus socis de Govern.

El portaveu dels comuns s'ha mostrat enutjat d'aquestes inconcrecions i de les constants apel·lacions a reunir la taula sense situar una data al calendari. "La ciutadania comença a estar cansada", ha advertit. "Cal que els presidents es posin al telèfon, parlin i fixin un dia", ha dit en referència a la trobada que han de mantenir tots dos. Els comuns també fa mesos que esperen aquesta trobada, i veuen adient que se celebri aquest juliol, abans de les vacances d'agost. A més, Mena ha compartit que el seu grup tornarà a portar la proposta de reformar el delicte de sedició a la reunió.