La coordinadora general de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a demanar la dimissió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Com a màxim representant del nostre país hauria de ser el primer interessat en mantenir la dignitat i el prestigi de les institucions" ha afegit en el seu discurs en el marc del Consell Nacional del partit a Mollet del Vallès. També ha lamentat que la política catalana es podria estalviar aquest "escàndol" ja que, segons ha apuntat, "tothom sabia que aquest escenari arribaria". D'altra banda, Albiach ha defensat que augmentar la despesa militar en el context actual és una "irresponsabilitat".

"El reglament del Parlament és clar. Se l'ha de suspendre. Borràs ha de deixar el seu càrrec. Ras i curt", ha afirmat després que la presidenta de la cambra catalana hagi quedat a un pas de l'obertura de judici oral per un presumpte cas de fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Albiach ha recordat que ERC i la CUP li van donar els seus vots perquè Borràs fos escollida presidenta del Parlament. I ha afegit que de res serveix ara que diguin que s'ha de complir el reglament. "Tothom sabia què anava a passar, que li obririen judici oral per presumpte cas de corrupció. Ens podríem haver estalviat aquest escàndol i aquest desprestigi de les institucions", ha afirmat. I, en aquest context, la presidenta dels comuns ha afegit que les institucions no són de Borràs sinó de tots els catalans i catalanes. Unes institucions que, com ha apuntat, "van costar molt de restablir i mantenir com perquè ara algú pensi que està per damunt de tot i que pot fer el que li doni la gana".

La petició de Borràs

La defensa de la presidenta del Parlament ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que traspassi al procediment de jurat popular la causa contra ella i tres homes més per suposats contractes irregulars. Els delictes de malversació de fons públic i frau administratiu es jutgen amb tribunal popular, i això, segons els advocats, hauria d'arrossegar la resta de delictes, prevaricació i falsedat documental. No obstant, la llei del tribunal del jurat exclou específicament la prevaricació dels delictes que es jutgen per aquest procediment. La defensa de Borràs ho ha al·legat en el seu recurs contra la interlocutòria que posava fi a la instrucció del cas.

Per això, els advocats demanen al magistrat instructor que presenti una qüestió d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional per si aquesta exclusió vulnera la carta magna. Els lletrats Gonzalo Boye i Isabel Elbal consideren que la Constitució consagra la participació de la ciutadania en la justícia i és contradictori amb el fet que justament els ciutadans no puguin jutjar un delicte, el de prevaricació, que només poden cometre treballadors, representants i càrrecs públics. Si el magistrat no ho considera així, els lletrats demanen que se separi el delicte de prevaricació de la resta i es jutgi la prevaricació pel procediment ordinari, amb tribunal professional, i els altres es jutgin amb tribunal popular.