Durant el mes de juliol. Aquesta és la, inconcreta, data que proposa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per una nova reunió de la taula de diàleg, que arribaria 10 mesos més tard de la primera que es va celebrar amb Pere Aragonès com a president de la Generalitat. En principi, aquesta s'havia de reunir a "principis" d'any, però ja ha passat més de mig 2022 i les dues parts, que s'han reunit en trobades tècniques, no s'han vist la cara en aquesta eina per intentar resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat per mitjà del diàleg. Així ho ha confirmat el mateix Sánchez en una entrevista a El País, centrada en la cimera de l'OTAN i la crisi econòmica. A més, ha instat a Junts a participar en la trobada, després que no assistissin a la reunió del setembre perquè Aragonès va censurar la proposta de participants dels seus socis de Govern. 

"Tenim la intenció de reunir la taula de diàleg. Ens agradaria que fos el mes de juliol, i, per descomptat, ens agradaria comptar amb la presència de Junts per Catalunya. Un dels grans actius d'aquest govern de coalició progressista és que es pot garantir la cohesió i la convivència a Catalunya i al conjunt de l'Estat amb el diàleg i amb l'agenda del reencontre". Aquest concepte de "retrobada" no agrada gens a Catalunya, i molt menys a Junts, que utilitzen l'expressió de Sánchez sovint per demostrar que no hi ha hagut cap mena de retrobament, quan, per exemple, no s'han donat explicacions per l'espionatge de 65 líders independentistes. A  més, Junts són molt crítics amb el funcionament de la mesa de negociació, per això sembla complicat que la voluntat de Sánchez de comptar amb els dos partits de l'Executiu es compleixi.

Reivindica els pactes amb ERC 

Per altra banda, Sánchez s'ha referit a les crítiques dels partits de l'oposició pel fet de comptar amb el suport de partits com ERC i EH Bildu a l'hora d'aprovar algunes de les seves iniciatives. "Estem parlant d'aliances parlamentaries per aprovar propostes que són beneficioses per la majoria social d'aquest país, que és la classe mitjana. La principal responsabilitat que té un govern és articular majories parlamentàries i tirar endavant el seu full de ruta legislatiu. Avui, a Catalunya, no tenim la situació que teníem el 2017 i el 2018 i això té a veure amb el govern espanyol", ha insistit  Sánchez quan se li pregunta si creu que pactar amb independentistes pot acabar sent perjudicial per ell i pel seu partit, amb les enquestes en contra

Sánchez evita pronunciar-se sobre el cas Borràs 

Davant la possibilitat que el Tribunal Suprem  acabi per revocar els indults, parcials, que el seu govern va concedir als presos polítics ara ja fa un any, Sánchez descarta que es produeixi aquest escenari: "El govern espanyol va complir amb la llei i va reivindicar un dret que està a la Constitució i a tots els sistemes democràtics". Per altra banda, ha rebutjat donar la seva opinió sobre la situació de Laura Borràs, mentre cada cop són més grans les pressions perquè dimiteixi, posant per davant la institució. "Aquesta és una decisió que ha de prendre Junts i la política catalana. Des de la meva posició com a secretari general del PSOE, amb el nostre codi ètic, les coses estan taxades. Però cada organització ha de prendre la decisió", ha apuntat. 

Crisis PSOE-Podemos per la despesa militar 

Fora de la situació catalana, Sánchez ha avançat en la mateixa entrevista que dimarts que ve el Consell de Ministres farà fixes 67.300 professionals sanitaris i ha destacat que és la "major estabilització" de la història en aquest àmbit. A més, creu que l'augment de la despesa militar no farà trencar el govern espanyol i ha demanat al seu soci, Unidas Podemos, que reflexioni sobre el "canvi tectònic" actual. "Ja no estem en un món en què hi havia la divisió entre comunistes i capitalistes. Ara el que hi ha és un conjunt de democràcies davant una autocràcia com Rússia, dirigida per una oligarquia corrupta i ultracapitalista que està intentant expandir de manera imperialista el seu territori", ha argumentat davant les crítiques dels morats.