La Comissió de l'Estatut dels Diputats ha encetat el procés per l'afer Dalmases amb "dubtes". Així ho ha avançat el president de la comissió, Jaume Alonso Cuevillas, que ha revelat que la Mesa de la comissió s'ha reunit aquest dimarts. Tot i això, no s'ha pogut convocar la pròpia comissió pels dubtes derivats del fet que "el codi de conducta no s'ha aplicat mai". "El Parlament mai ha hagut d'aplicar un procediment disciplinari i ens hem plantejat un seguit de preguntes procedimentals", ha explicat Cuevillas en una entrevista al programa Més 324. Ni els membres de la Mesa ni el lletrat han tingut prou "experiència" per tirar endavant amb la qüestió "perquè no s'havia vist mai". "Tenia més dubtes que certeses", ha expressat l'advocat i diputat de Junts.

La Mesa de la comissió s'ha reconvocat per aquest dijous. Serà llavors quan es fixarà una data per a la Comissió de l'Estatut dels Diputats, entre els dubtes sobre si es pot actuar davant de fets exteriors com els de Dalmases. En tot cas, Cuevillas no té dubtes amb el seu company i l'ha elogiat per dimitir amb l'objectiu de "no perjudicar més a Junts".

Reclamen el cap de Dalmases

La convocatòria de la Comissió de l'Estatut dels Diputats és una cosa que han demanat diversos grups parlamentaris. Per una banda, el PSC ha urgit a convocar la comissió per tal de "posar fil a l'agulla per un tema que no pot esperar més". "Cal posar negre sobre blanc i veure si es va complir el codi ètic. Si no ha estat així, tocaran les conseqüències que s'estableixin", ha manifestat la portaveu socialista, Alícia Romero. Per una altra banda, la CUP s'ha sumat a la petició i també ha instat Cuevillas a convocar la comissió.

De moment, el que està clar és que Francesc de Dalmases ha abandonat la vicepresidència de Junts. De fet, ha hagut de dimitir del càrrec a l'executiva i renunciar com a membre de la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament. L'executiva del partit ha acceptat la decisió per unanimitat. Però el fins ara vicepresident té intenció de mantenir l'acta com a diputat, tot i les veus que s'han aixecat des de diferents grups de la cambra catalana reclamant el seu cap. No són els únics: membres de Junts impulsen una resolució perquè Dalmases deixi l'escó o el grup. La resolució no afecta només el fins ara vicepresident de Junts, ja que també podria esquitxar la presidenta del partit, Laura Borràs. I és que l'escrit demana una investigació interna sobre les pressions que va rebre Magda Oranich com a instructora de l'informe sobre l'afer Dalmases. En tot cas, la resolució es pot presentar al consell nacional de Junts previst per al 19 de novembre.