L'afer Francesc de Dalmases encara porta cua. Després de la publicació de l'informe que conclou que el diputat de Junts va mantenir una "actitud incorrecta" amb la subdirectora del FAQS de TV3, Mònica Hernàndez, diversos grups parlamentaris exigeixen que el partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull actuï. Aquest dimarts, el PSC ja havia apuntat a la convocatòria de la Comissió de l'Estatut dels Diputats del Parlament, i la CUP també s'inclina per aquesta via. Laia Estrada, diputada cupaire, ha instat Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió i, per tant, qui té la potestat de convocar-la, a fer-ho. A la roda de premsa, Estrada també ha recordat que, quan va transcendir l'esbroncada de Dalmases a la periodista, des de la seva formació van reclamar a la Mesa de la cambra catalana "un procés de verificació" i, alhora, que la Comissió de l'Estatut dels Diputats elaborés "un informe per esclarir els fets".

Minuts abans, Alícia Romero, portaveu del PSC, apuntava a aquest òrgan parlamentari. "Hem de posar fil a l'agulla per un tema que no pot esperar més, cal posar negre sobre blanc i veure si es va complir el codi ètic i, si no ha estat així, tocaran les conseqüències que s'estableixin", ha indicat. Romero ha explicat que el diputat socialista David Pérez havia parlat personalment amb Jaume Alonso-Cuevillas per sol·licitar-li la convocatòria de la Comissió de l'Estatut dels Diputats. Si no ho fes, des del PSC apunten altres opcions que permetin forçar aquesta convocatòria: a través de la Mesa del Parlament, on caldria el suport de dos partits; o d'una cinquena part de l'hemicicle. No convocar-la, per a Alícia Romero, "no entra en els paràmetres democràtics".

 

La CUP reclama aturar el BCN World

Laia Estrada també ha fet referència al projecte de Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou, que encapçala Hard Rock, una vegada s'ha publicat un informe del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pel qual no s'avala momentàniament el projecte per no complir criteris ambientals. La CUP ha reclamat al Govern "aturar" aquesta iniciativa per "atemptar clarament contra el medi ambient i la salut pública". "Cal retirar-lo tant pels criteris ecològics com perquè promou la ludopatia, aquest model econòmic en el qual es fonamenta és absolutament caduc i obsolet", sosté Estrada. Els cupaires apunten que l'executiu català ha d'explicar "si vol seguir alimentant macroprojectes o bé fer un gir per posar-se al costat de la gent treballadora".

El partit anticapitalista també s'ha mostrat contundent contra les declaracions de Patrícia Plaja, portaveu del Govern, en què ha explicat que el projecte tirarà endavant. "Un complex d'aquestes característiques es basa en l'especulació i trinxa el territori", donat que es requereix "aigua dels rius Siurana i de l'Ebre i l'energia que es produeix al sud de les comarques del Camp de Tarragona", ha asseverat Laia Estrada.