L'afer Dalmases ha tornat a irrompre aquesta setmana després de l'informe intern filtrat a la premsa aquest diumenge en què s'analitzen els fets ocorreguts entre ell mateix i la sotsdirectora del programa FAQS de TV3, Mònica Hernández. El document, elaborat per la prestigiosa advocada i membre del Consell de Garanties de Junts, Magda Oranich, ha conclòs que el diputat Francesc de Dalmases va tenir una actitud "incorrecta" perquè va "perdre els nervis de manera exagerada", cosa que va provocar que la periodista se sentís "intimidada". La notícia no ha passat desapercebuda, i ha provocat reaccions entre els partits polítics, que han carregat contra Junts. També el PSC s'hi ha sumat: aquest dilluns era la portaveu socialista, Èlia Tortolero, qui apressava Junts a "prendre les decisions oportunes" després de conèixer el contingut de l'informe. Precisament, aquesta tarda el partit ha reunit una executiva extraordinària per tractar la qüestió.

I aquest dimarts ha estat la portaveu parlamentària, Alícia Romero, qui s'ha pronunciat. La també diputada ha volgut reiterar el rebuig del seu partit a una actitud per part de Dalmases que ha considerat "intolerable". Al representant de Junts s'ha referit directament per instar-lo a moure's i decidir "què fa" amb la seva acta de diputat, obrint així la porta a què dimiteixi.

Ara bé, ha reconegut que aquesta aposta pot no produir-se. Així, i mentre Dalmases no actuï per compte propi, Romero ha assenyalat directament la Comissió de l'Estatut del Diputat, òrgan que presideix Jaume Alonso-Cuevillas, proper a Dalmases i Laura Borràs. I és que, malgrat que diversos partits van presentar fa ja tres mesos que s'activés aquesta comissió per analitzar l'actitud de Dalmases, aquesta encara no s'ha convocat. "Hem de posar fil a l'agulla per un tema que no pot esperar més. Cal posar negre sobre blanc i veure si es va complir el codi ètic", ha subratllat la socialista. "Si no ha estat així, tocaran les conseqüències que s'estableixin". Per tal de pressionar Cuevillas a moure's, aquest matí ha estat el diputat del PSC David Pérez, membre també de la mateixa comissió, qui ha parlat amb ell personalment perquè convoqui l'òrgan. En cas que no ho faci per compte propi, Romero ha recordat que hi ha alternatives, com ara forçar la convocatòria a través de la Mesa del Parlament, amb el suport de dos partits, o d'una cinquena part dels diputats de la cambra, però ha confiat que no caldrà arribar a aquest punt. "No fer-ho no entra en els paràmetres democràtics. Esperem que es convoqui en el menor temps possible", ha dit la portaveu.

El PSC, absent de la ronda de contactes d'Aragonès

Després que el Govern hagi confirmat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja s'ha reunit amb Junts, la CUP i els comuns després del trencament de l'executiu, el PSC ha volgut reiterar que ells encara no han estat contactats per l'executiu. "El Govern de la Generalitat, ERC, Pere Aragonès, la consellera d'Economia no han obert cap línia de negociació pels pressupostos", ha dit Romero, remarcant també que l'oferiment de Salvador Illa de "mà estesa" és sincer i vigent. "Si l'altra part no vol comprovar-ho, és difícil poder-ho constatar", ha reblat. Novament, els socialistes han insistit en la necessitat d'evitar qualsevol pròrroga i tenir els comptes aprovats abans de l'1 de gener.