La polèmica al voltant de Francesc de Dalmases podria no acabar amb la seva marxa de la vicepresidència de Junts i de la comissió del Parlament de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Membres de la formació impulsen una resolució reclamant que renunciï també a l'acta de diputat i, que si no ho fa, s'adoptin les mesures necessàries per apartar-lo del grup parlamentari. Aquesta resolució, però, no afecta només Dalmases, també podria esquitxar la presidenta del partit, Laura Borràs, atès que l'escrit demana una investigació interna sobre les pressions que va rebre Magda Oranich com a instructora de l'informe on es conclou que Dalmases havia tingut una actitud incorrecta amb una periodista de TV3.

La resolució que s'impulsa al consell nacional, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat i també n'ha informat l'ACN, va començar la corresponent recollida de signatures abans de saber-se que l'executiva es tancaria amb la marxa de Dalmases com a vicepresident. El text assenyala que l'informe d'Oranich prova "uns fets greus" que col·lisionen contra el "comportament ètic que un representa públic sempre ha d'observar" i que això també danya "greument la imatge de Junts". A més, retreu que Dalmases ha mostrat un comportament "impropi de les seves responsabilitats públiques i de partit", i lamenta el qüestionament que va fer de l'informe d'Oranich o l'intent de deslegitimar la comissió de garanties de Junts.

Per tot plegat, la resolució demana que renunciï a la vicepresidència de Junts però també a l'acta de diputat per reparar "el dany causat a la imatge i el bon fer de Junts per Catalunya i també la manca de respecte als professionals de la comunicació".

Expulsat del grup

Així mateix, el text reclama als responsables de Junts al Parlament que s'adoptin les mesures per apartar-lo del grup parlamentari, en cas que no presenti la renúncia com a diputat abans d'una setmana. Això voldria dir que, en cas de mantenir l'escó, seria expulsat del grup i hauria d'anar al grup Mixt. La resolució també reclama a la comissió de garanties, que obri un expedient sancionador per dirimir si cal suspendre'l de militància. Precisament, aquest dimarts l'executiva ha decidit no portar a la comissió de garanties l'informe d'Oranich en què es denuncia el comportament "incorrecte" de Dalmases amb la periodista.

Finalment la resolució insta l'executiva a obrir una investigació per esclarir quines persones van pressionar la instructora de l'informe, l'advocada Magda Oranich, amb l'objectiu de modificar o eliminar part del seu contingut. La mateixa Oranich va assenyalar que havia tingut pressions de Borràs.