La prestigiosa advocada i membre del consell de garanties de Junts Magda Oranich, que va elaborar l'informe intern encarregat per l'Executiva Nacional del partit per esclarir què va passar entre el vicepresident Francesc de Dalmases i la sotsdirectora del programa FAQS de TV3, ha rebutjat aquest dilluns els arguments del diputat, que ha qüestionat el seu l'informe en contingut i en forma, i ha denunciat que va rebre "pressions" per part de Laura Borràs. Després de fer-se públic aquest matí la carta de Dalmases a la direcció del partit, Oranich ha defensat en declaracions a Catalunya Ràdio que es tracta del document real, tot i que ella no el va filtrar i tampoc no va proposar cap mesura sancionadora, però ha lamentat que el diputat se centri en això en comptes de fer autocrítica sobre el seu comportament.

"Els fets van succeir i punt"

Preguntada a Catalunya Ràdio sobre els qüestionaments de Dalmases, Magda Oranich ha defensat la seva feina i que "els fets van succeir i punt", tal com ho han corroborat els altres informes de l'incident produïts pel mateix programa i la CCMA. L'advocada ha reiterat que és "evident" que hi ha hagut un "comportament inadequat" per part del vicepresident de Junts. En aquest sentit, i si bé l'advocada pot "entendre que no li hagi agradat" que es conclogui que va actuar de manera "incorrecta", lamenta profundament que el diputat de Junts prefereixi aixecar sospites sobre qui ha filtrat el document en comptes de centrar-se en les seves accions, fet que a parer seu indica que "segueix fora del món". De la mateixa manera, contradiu Dalmases i assegura que la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, sí que tenien l'informe des de feia una setmana, i que aquesta matinada de dilluns ella mateixa li va dir que "encara no se l'havia llegit".

Pressionada per Laura Borràs per condicionar l'informe

Magda Oranich, que també ha estat entrevistada aquest matí a RAC1, Catalunya Ràdio i TV3, ha remarcat que ha rebut "pressions inacceptables" durant la seva investigació "d'una part de Junts" i de "l'entorn de Dalmases". L'advocada ha afegit, sobre les "pressions" de Borràs per condicionar l'informe, que no es van posar "d'acord" en una "conversa concreta". Oranich ha afegit que la presidenta de Junts li va dir que "no en volia parlar mai més". L'informe, al qual ElNacional.cat ha tingut accés, conclou que la periodista es va sentir "intimidada" per Dalmases per les preguntes que s'havien fet durant el FAQS a la llavors presidenta del Parlament.

Jordi Turull evita defensar Dalmases

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha evitat pronunciar-se sobre l'expedient al vicepresident del partit fins que es tracti a l'executiva. En una entrevista a Ser Catalunya, Turull ha lamentat "moltíssim" la filtració de l'informe. Dies després que esclatés la polèmica per l'actitud de Dalmases, Turull va evitar defensar explícitament el portaveu adjunt del grup parlamentari: "Té el suport de Junts perquè s’aclareixin els fets". L’exconseller va subratllar que "es pot discrepar de moltes coses, però el respecte sempre ha de formar part del comportament dels representants públics". El mateix Dalmases va demanar, el 20 de juliol, que l’executiva de Junts obrís un expedient informatiu per "aclarir i poder rebatre i defensar-se" de les "acusacions" en mitjans de comunicació i xarxes socials.