L'informe intern per esclarir les acusacions d'intimidació a una periodista de TV3 per part del diputat de Junts, Francesc de Dalmases, conclouen que va tenir una actitud "incorrecta" envers la sotsdirectora del FAQS Mònica Hernández. Segons la investigació a càrrec de la direcció del partit i duta a terme per l'advocada Magda Oranich per saber si l'havien d'expedientar Dalmases arran de l'incident, el diputat "va perdre els nervis de manera exagerada" en els platós de la televisió pública després de l'entrevista a la qui en aquell moment encara era presidenta del Parlament, Laura Borràs, i, a conseqüència d'això, Hernández "es va sentir intimidada". En el document, avançat per Nació Digital i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, Oranich no proposa cap mesura disciplinària perquè no considera que fos requerida per fer-ho. En tot cas, recomana que si l'incident es tracta a la Comissió de Garanties de Junts, es tingui en compte l'informe.

 

Els fets segons l'informe d'Oranich

Oranich ha entrevistat un total de 20 persones vinculades d'una manera o altra a l'incident per esclarir-ne els fets. Entre elles, destaca el fet que a la periodista afectada "li havien aconsellat que no vingués" a veure-la al seu despatx "i que no declarés res" sobre els presumptes fets. Així, Hernández li va explicar "part de la seva versió" a través del telèfon. Els fets que, segons l'advocada, queden provats per la seva investigació, impliquen que Dalmases i Hernández, amics des de feia anys, es van acordar abans de l'emissió del programa diversos punts sobre l'entrevista a Borràs, els quals són privats. Molts dels testimonis recollits per Oranich coincideixen en el fet que la situació durant el programa era de "molta tensió" i "incòmoda" en diversos sentits, com ara el laboral. Un cop va concloure l'entrevista i la presidenta de Junts va tornar a la sala de convidats, Dalmases va "demostrar la seva indignació per com s'havia desenvolupat el programa" i va discutir allà mateix amb la sotsdirectora "a crits".

"Dalmases va perdre els nervis"

Després, tots tres es van dirigir a una altra saleta, on el diputat va "fer entrar" la periodista tot separant-la d'una altra companya "agafant-la pel braç", segons van assegurar alguns testimonis. Amb tot, l'advocada deixa clar que cap dels testimonis li va dir que aquesta darrera acció es fes "de manera violenta" per part del diputat. També afirma que no va ser ell qui va tancar la porta de la segona sala, sinó que va ser el cap de gabinet de Borràs, Salvador Esteve, tal com ell mateix ho va confirmar, per evitar que se sentissin els crits al plató. Des de fora la saleta, segons van afirmar alguns treballadors de TV3, se sentien "cops", com si fossin contra el mobiliari, quelcom que Dalmases atribueix a agafar el mòbil de sobre la taula "d'una revolada". Només un testimoni afirma haver sentit insults, concretament "programa de merda" i "presentadora patètica".

El que Oranich no ha pogut esclarir és quant de temps va durar la discussió, ni si Dalmases va intimidar la periodista, perquè si bé ell ho nega, "el que si m'ha quedat clar al llarg de la intervenció és que la sotsdirectora del programa es va sentir intimidada", així com que la resta dels presents van sentir un nivell "important d'estrès". En aquesta mateixa línia, l'advocada conclou que "siguin quins siguin els motius pel seu disgust i enuig" l'actitud de Dalmases "va ser la incorrecta". "Dalmases va perdre els nervis, i perdre els nervis de manera tan exagerada i en públic és una situació a evitar, i més encara quan qui els perd és un representant públic" conclou l'informe.