Ja fa dies que els comuns han engegat una campanya de 'pressing' per tal que ERC s'avingui a parlar sobre la fórmula proposada per Jéssica Albiach que passaria per formar un Govern en minoria amb les dues formacions i el suport extern del PSC. Cal recordar que els socialistes ja han rebutjat aquesta proposta al·legant que van guanyar les eleccions del 14-F.

Aquest dimecres s'hi ha sumat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha demanat als republicans que "s'emancipin" de JxCat. Amb ells, "han prioritzat la unitat independentista per damunt de qualsevol altre debat de model de país, on sé que discrepen molt i que ERC té molts més punts en comú amb nosaltres". 

L'alcaldessa comuna ha posat com a exemple les polítiques socials, l'emergència climàtica i "altres qüestions on tenen molta més sintonia amb nosaltres". "Però prioritzen més el tema independentista", ha analitzat. Per a Colau, l'aliança dels republicans amb els postconvergents "no dona més de sí" i ha derivat en un Govern que ha titllat de "fracàs absolut". "Barallats entre ells, amb una paràlisi política pública", ha recordat.

Així doncs, Colau ha demanat "valentia" a ERC per separar-se de JxCat i ha apostat per fer un "Govern d'esquerres" per afrontar els nous reptes com són la recuperació social i econòmica dels efectes de la pandèmia o la transformació ecològica.

Ha reconegut, però, que la situació és difícil perquè hi ha encara "judicialització i presos polítics". Segons ella, aquesta qüestió s'ha de resoldre a la mesa de diàleg. "Cosa que compartim amb ERC", ha dit.

Buit durant els aldarulls

Sobre els aldarulls, Colau ha valorat de "buit" la resposta que el Govern va donar la darrera setmana. Tanmateix, l'alcaldessa ha reconegut que a partir de dissabte va rebre trucades tant del vicepresident en funcions Pere Aragonès, com dels consellers en funcions Meritxell Budó i Miquel Sàmper, a qui els va traslladar la necessitat de mostrar "unitat institucional", cosa que ha dit que es va fer dilluns.

Colau, que ja ha condemnat l'atac al furgó de la Guàrdia Urbana​ en dues ocasions, ha afirmat que la seva postura sempre ha estat clarament de rebuig a la violència, al mateix temps que de respecte a les manifestacions i la llibertat d'expressió. Ha afirmat que aquestes són dues coses separades i que la violència és una "línia vermella". Ha assegurat també que la coordinació entre els cossos policials funciona i ha funcionat en tot moment.

D'altra banda, ha considerat que els debats d'ordre públic "no s'han de fer enmig dels incidents". En la mateixa línia que el PSC, Colau ha afirmat que si s'ha debatre, ha de ser al Parlament i "amb serenor i arguments".