El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han estat els dos únics integrants de la reunió que s'ha fet aquest migdia al Departament d'Interior que han sortit a donar explicacions. Una cimera amb el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Mertixell Budó, que s'ha convocat després de dues setmanes d'aldarulls i càrregues policials i just després que dissabte s'incendiés una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Sàmper i Colau han mostrat "unitat institucional de rebuig a la violència", i com ja va fer el primer dia, el titular d'Interior ha recordat que cal separar els drets fonamentals, el dret a manifestar-se, dels actes violents. "Els drets fonamentals són una cosa. La violència n'és una altra", ha dit fent el resum de la reunió, on s'ha analitzat tot el que ha passat els darrers dies i on s'ha conclòs que hi ha bona coordinació entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona: "No podem parlar de millor coordinació. Frega l'excel·lència".

 

Ada Colau ha fet, també, una "crida a la calma" i ha reiterat que "la violència no és el camí". L'alcaldessa de Barcelona ha recordat que els actes dels darrers dies amb vandalisme als comerços només generen més alarma i frustració a uns sectors que fa mesos que pateixen.

Colau també ha valorat l'actuació policial i "la bona coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos". 

Cimera Interior - ACN

Entre els serrells que han quedat de la reunió i de la compareixença hi ha si les detencions que s'han fet aquest dilluns al Maresme estan directament vinculades amb els fets de dissabte i l'incendi del cotxe policial. Sàmper ha dit que només té constància de cinc detencions de moment. Que "semblaria que hi ha una certa relació", però també ha demanat temps perquè tot just s'està investigant. 

A diferència del primer dia després dels aldarulls, quan Interior va dir que si calia demanar reforços a la policia espanyola, es faria, avui el conseller ha fet un pas enrere. "No ens ho hem plantejat a dia d'avui", ha dit. Després ha concretat que ara que els incidents ja van a la baixa no tenen previst demanar reforços.

Interior i la investidura

Miquel Sàmper ha hagut de respondre, inevitablement, un altre cop, sobre les negociacions per a la investidura i el paper destacat que estan tenint els Mossos d'Esquadra. El conseller d'Interior ha dit que ERC havia desmentit la candidata de la CUP, Dolors Sabater, sobre la moratòria per l'ús de les bales de foam.

També s'ha desmarcat del debat: "Estic fora de les negociacions i quan se'm demani el meu criteri, l'explicaré, però a hores d'ara no m'ha arribat res". Sàmper ha recordat que hi ha molts sistemes per a l'ordre públic i que ara "no és el moment" de plantejar el canvi. "No es pot fer a cop de tuit", ha dit el conseller fent una reflexió sobre que cal un "debat serè on hi pugui intervenir tothom, no només els partits que negocien un govern". També ha deixat clar que "ordre públic n'hi ha d'haver".

Sobre l'altra condició de la CUP, la de no defensar els mossos que puguin saltar-se els protocols, Sàmper ha recordat que "la defensa dels funcionaris està en una llei".