Els comuns han celebrat un Consell Nacional i la conclusió que n'ha sortit és clara: "Treballarem per un Govern amb ERC amb el suport extern del PSC". Així ho ha explicat la candidata d'En Comú Podem a la presidència de la Generalitat, Jèssica Albiach, en una roda de premsa un cop acabada la reunió del Consell. 

Albiach ha demanat als d'Esquerra Republicana que no tornin a repetir la mateixa formula de govern de la legislatura passada, un Govern amb Junts, i ho ha titllat de "formula fracassada". Segons els comuns, no hi ha hagut avenços a Catalunya durant la darrera dècada per les males gestions dels últims governs. 

La candidata ha aprofitat per recordar que "després de les eleccions del 14 de febrer hi ha el Parlament més d'esquerres des de 1980" i que, per tant, "s'han de fer números per fer un Govern progressista".

jessica albiach eleccions 14 F EFE

Jèssica Albiach, a punt d'anar a votar el passat 14 de febrer / EFE

"Un gest de generositat"

Per tot això, Albiach ha demanat a Salvador Illa, el candidat del PSC, "un gest de generositat". De la mateixa manera, ha admès que els comuns entenen que aquest gest és difícil "quan ets el partit que va guanyar les eleccions". ERC i el PSC van empatar en escons però els socialistes van aconseguir més vots.

Si més no, Albiach ha animat els socialistes a donar suport a un govern entre ERC i els comuns perquè considera que "això no va de qui queda primer, va de qui és capaç de sumar per formar un govern progressista".

Finalment, també ha demanat "intel·ligència política" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l'objectiu d'afavorir la formació d'aquest Govern "progressista".

ERC no vol triar entre Junts i comuns

Per la seva banda, aquest dijous el president d'ERC, Oriol Junqueras, emplaçava Junts, la CUP i En Comú Podem a ser generosos i responsables i a deixar-se de "vetar" per formar un govern ampli. Els partits es troben en plenes negociacions per trobar un acord i formar Govern, però el problema és que hi ha partits que es neguen a formar part del mateix Govern, com és el cas de Junts i els comuns

oriol junqueras efe

El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un acte del partit el dia de les eleccions / EFE

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent independentista va demanar a les formacions que deixin de banda "els interessos personals" i que se centrin en "els interessos de partit" per fer possible que les negociacions acabin en una legislatura estable. "Posem el país per davant dels vetos creuats entre uns i altres", va subratllar. 

Imatge principal: La candidata dels comuns a la presidència, Jèssica Albiach / ACN