La Fiscalia de Barcelona ha començat ja a investigar les subvencions del govern de l'Ajuntament de Barcelona a l'Observatori DESC, Enginyers Sense Fronteres, la PAH i la Aliança contra la Pobreza Energética, totes entitats vinculades a l'alcaldessa, Ada Colau.

Aquest vincle i la "reiterada i injustificada concessió de subvencions", és el que l'associació Abogados Catalanes por la Constitución justifica per presentar la denúncia pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfic d'influències.

Segons la denúncia, aquestes associacions han rebut en els darrers anys i per diversos conceptes subvencions per valor de 3,4 milions d'euros, dels quals 1,2 han anat a parar a l'Observatori DESC i 645.629 a Enginyers Sense Fronteres. Els denunciats són l'alcaldessa Ada Colau,  l'exregidora de Ciutat vella Gala Pin, l'exregidora de Drets Socials, Laia Ortiz,  la quarta tinent d'alcalde Laura Pérez Castaño i l'assessora municipal d'Habitatge Vanesa Valiño.

 

 

Abogados Catalanes por la Constitución sosté en l'escrit de la denúncia presentat davant de la Fiscalia que des de l'arribada d'Ada Colau al consistori el 2015, l'equip de govern municipal ha atorgat subvencions a associacions amb les quals mantenien estrets lligams personals i professionals, subvencions que van ser qüestionades per l'interventor municipal. Sostenen els denunciants que es van atorgar a vegades de forma directa i amb caràcter excepcional i en la majoria dels casos per a finalitats sobre les quals l'Ajuntament no té competències. 

El repartiment de subvencions

En total, asseguren els denunciants, han rebut 3,4 milions d'euros en ajudes l'Observatori DESC (1,2 milions), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyers Sense Fronteres (ESF).

Segons els denunciants, les subvencions van ser atorgades per a finalitats sobre les quals l'Ajuntament de Barcelona no té competències i en contra del criteri de l'interventor municipal, per haver-se atorgat indegudament mitjançant procediments d'excepcionalitat.

La tranquil·litat de Colau

Segons l'alcaldessa, tant la Secretaria com els serveis jurídics municipals mantenen que "no hi ha res desfavorable" en l'adjudicació, encara que sí hi ha un comentari general de l'interventor que recorda que les subvencions s'han d'adjudicar per concurrència pública o consolidant pressupost sempre que es pugui.

Preguntada per si dimitirà si és processada, ha dit que si finalment el jutge els investiga formalment ja analitzaran com actuar, i ha afegit: "No crec que hi hagi cap causa perquè són subvencions reglades".

Colau ha assegurat que Advocats Catalans per la Constitució ja els han portat davant els tribunals altres vegades i que és una associació que "s'ha significat per fer querelles molt polítiques".

En aquest sentit, ha sostingut que el fet que el seu Govern s'hagi "posicionat molt fort contra l'especulació a la ciutat" els ha generat adversaris polítics, i que tant ella com regidors han rebut querelles que després han estat arxivades.

També ha destacat que el consistori destina més de 80 milions d'euros anuals a entitats socials en subvencions i que durant el seu mandat ha posat en marxa iniciatives per limitar les subvencions directes des d'alcaldia: "Hem formalitzat molt el circuit de l'atorgament de subvencions".