L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha plantejat una crítica al Govern però feta des de la consciència de la complexitat de la situació. Aquest matí de diumenge, ha realitzat un seguit d'apunts constructius sobre que és el que Barcelona necessita, ho ha fet a una entrevista a Catalunya Ràdio. Primer de tot, l'alcaldessa ha demanat al Govern un horitzó realista sobre la flexibilització de les restriccions: si el que es podrà obrir el dia 23 de novembre seran els espais a l'aire lliure, vol dir que a molts sectors com restaurants, cinemes i gimnasos, no es podr`s obrir, per tant no és convenient donar esperances a uns sectors que ja estan patint molt, i que en molts casos, ja estan a punt de tancar. 

Colau ha repetit durant l'entrevista diverses vegades que no vol entrar en polèmiques, però sens dubte ho ha fet. Ha demanat missatges clars sobre les mesures i que no s'apliquin canvis d'un dia per l'altre. Segons Colau, la raó que encara no hagi arribat la sang al riu, és el sentit comú de la gent i "l'aprenentatge" que s'ha fet durant els últims mesos. Segons l'alcaldessa des del Govern "no s'han fet tots els deures" i ni entre els diferents partits ni departaments no es treballa conjuntament, fins i tot ha dit que "no s'entenen ni entre ells". 

Sobre Barcelona

Concretament, sobre els aspectes que li competeixen més directament, Colau ha assegurat que tot i que "la ciutadania està sent molt responsable" el confinament municipal no és l'ideal per Barcelona, un dels municipis més densos i "amb més facilitat que es produeixin aglomeracions". Pel que fa a la cultura, ha reivindicat el paper de la ciutat en mantenir els festivals i segons s'ha expressat, està "molt orgullosa que Barcelona ha estat pionera en la defensa de la cultura. Seguirem defensant que la cultura és la columna vertebral d'una societat democràtica". 

Tocant a Nadal, Colau ha volgut tranquil·litzar als nens i ha assegurat que "els reis arribaran com cada any, però de forma estàtica. Sortirà a totes les televisions i es podrà visitar-los amb una reserva prèvia a la web. No hi podrà haver aglomeracions". 

Sobre l'urbanisme tàctic

Colau ha reconegut que en aquests moments les diferents indicacions amb tot de colors sobre l'aparcament pot ser una mica confosa, de fet segons ha dit accepta la polèmica i l'humor, però "és provisional". L'objectiu és unificar totes les indicacions i ampliar la superilla que segons l'alcaldessa ha estat un èxit, malgrat el descontentament d'un sector dels barcelonins. 

"Hem de reduir al conjunt de la presència del cotxe, hem d'ampliar l'espai dels vianants de manera segura i agradable". Segons les dades que ha aportat, a les rondes hi circulen cada dia 175.000 cotxes, però a l'Eixample 350.000. "On hi ha una concentració tan gran de gent vivint és com si hi hagués una autopista", ha assegurat. Amb uns nivells de contaminació inassumibles, s'han de prendre mesures i l'alcaldessa ha assegurat que "No estem en contra del cotxe, però la ciutat ha d'estar al servei de les persones. Ha de ser més fàcil anar a peu, anar amb bicicleta o en transport públic". Malgrat això, després ha dit que ha anat a l'entrevista a Catalunya Ràdio en cotxe perquè "tenia pressa". 

Sobre la reforma del delicte de sedició 

Colau s'ha expressat a favor de la reforma de la sedició i, reconeixent que en aquests moments res és l'ideal, ha reivindicat la postura del seu partit en els passos que s'estan realitzant en aquests moments. "Venim d'anys d'incomunicació i d'agressió física. Ara mateix, el Govern actual hem aconseguit que la desjudicialització es posi en marxa. Necessitem una taula de diàleg sense el condicionant que companys estiguin a la presó", ha assegurat. La reforma del delicte de sedició és una absoluta urgència i podria ser una solució, però no lliga amb la postura dels partits independentistes que el que volen és l'amnistia. El calendari coincideix amb temporada electoral i podria dificultar les posicions d'ERC i JxCat. 

En aquest sentit, Ada Colau no veu en cap cas possible un acord amb els partits independentistes per formar Govern perquè, segons ha dit, no comparteixen "ni projecte ni visió de país" i malgrat que per "responsabilitat" es puguin arribar a acords puntuals, com va ser el dels pressupostos, "no poden formar govern amb ells". Pel que fa a la restitució del Major Trapero als Mossos, Colau s'ha mostrat molt satisfeta. Ha assegurat que li sembla molt bé que "torni al lloc que li correspon".