En el dia que es compleixen tres anys de l’empresonament de part dels membres del Govern de Catalunya, qui va ser-ne el vicepresident, Oriol Junqueras, s’ha mostrat favorable a la consecució d’una amnistia per als presos polítics acompanyada d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

En  una entrevista a El Món a RAC1, el president d'ERC ha afirmat que "l'indult no és tan senzill, a més nosaltres el que volem és l'amnistia, un referèndum i una democràcia on els ciutadans puguin votar", per afegir que hi ha aparells de l’Estat que "faran tot el que puguin per seguir intimidant-nos, però sabem que tot això forma part del camí cap a la llibertat".

A més, Junqueras ha descartat que pugui passar el Nadal a casa gràcies a un indult del govern espanyol perquè es farà "tot el que es pugui i més" per "impedir" la seva llibertat i "seguir intimidant i detenint". A més, ha recordat com se'ls va suspendre el tercer grau "apropiant-se de decisions que no els corresponien" i es va voler "tallar tan de pressa com van poder" el permís perquè sabien que si estava al carrer podia trucar i parlar amb qui volgués.

Volhov no afavoreix el diàleg

El president d'ERC ha criticat que l'operació Volhov no afavoreix el diàleg amb l'Estat, com ha dit que tampoc ajuden "detencions d'altres moments o ficar a la presó gent innocent". Amb tot, ha assegurat que la seva responsabilitat és "no renunciar mai a parlar amb tothom i dialogar amb tothom", que és també el que avala la comunitat internacional, ha recordat. "Els qui patim la repressió més injusta, diem que s'ha de parlar amb tothom", s'ha reafirmat Junqueras, que ha assenyalat "la paradoxa" que significa que els que "apliquen la repressió són els que diuen que no s'ha de parlar amb ningú". A més, ha ironitzat amb el suposat enviament de 10.000 soldats russos per donar suport a la independència catalana, tot preguntant-se com podia ser que la suposada amenaça d'invasió d'un país membre de l'OTAN no provoqués cap reacció d'aquesta aliança militar ni tampoc del govern espanyol.

Junqueras també ha dit que és "irrellevant" si membres del govern espanyol parlen amb ell o no. Ha dit que el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, no ha tingut cap contacte amb ell i que el vicepresident Pablo Iglesias només l'ha visitat un cop. De totes maneres, ha reiterat que l'important és que dialoguin "amb la societat catalana" per mitjà del Govern, el Parlament, els ajuntaments, sindicats o altres agrupacions.