Aquest dimecres Catalunya es desperta després d'una nit convulsa. L'empresonament del raper Pablo Hasél per les seves lletres va aixecar una onada de protestes arreu del país, que en alguns indrets va acabar amb aldarulls. El balanç de la nit és de 14 manifestants detinguts i 33 ferits, un fet que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,  ha lamentat. Al seu entendre, aquests incidents "no serviran perquè Hasél surti de la presó" i, per tant, assegura que els fets "no estan justificats".  "La violència no és el camí, n'hi ha d'altres", ha argumentat en una entrevista a RAC1

L'alcaldessa ha informat que a Barcelona els incidents amb barricades van deixar una cinquantena de contenidors cremats, que costarà uns 70.000 euros reposar. No obstant això, també ha volgut destacar que la major part de les manifestacions van ser pacífiques i que obeïen a la "indignació general i compartida" per l'empresonament  de l'artista. En aquest sentit, ha demanat una resposta política per garantir l'exercici de la llibertat d'expressió.

Colau ha destacat que la qüestió "va molt més enllà de Hasél" i que per això Podemos ha impulsat una reforma del Codi Penal, ja en tràmit, per despenalitzar delictes relacionats amb l'exercici de la llibertat d'expressió, tot i que admet que serà un tràmit lent. A més, davant les crítiques, ha recordat que els Comuns han demanat l'indult del raper.  "Fa falta un gran esforç polític per donar resposta al malestar, que té molta justificació", ha reclamat.

Davant la previsió de noves manifestacions, Colau ha demanat que s'exerceixi el dret a la manifestació però sense recórrer a la crema de contenidors ni als actes de violència.

Els pactes postelectorals

Albiach Colau comuns EFE

Imatge: Jéssica Albiach i Ada Colau en campanya / EFE

D'altra banda, en l'àmbit polític, Colau ha demanat l'esforç a totes les formacions, també per formar "governs cohesionats i amplis que donin resposta al malestar social". Així ho ha traslladat a ERC, que començarà la ronda de negociació aquesta mateixa setmana. La proposta dels republicans, però, s'allunya del plantejament dels comuns, ja que proposen un executiu on també hi siguin Junts, un partit amb el qual s'han vetat mútuament.

De fet, aquest mateix dimecres, en una entrevista a TV3, la candidata dels comuns a la presidència, Jéssica Albiach, ha tornat a parlar clar i ha reafirmat que la seva formació no governarà amb els de Borràs ni votarà a favor d'una investidura d'ERC amb Junts. "Les converses estan molt tendres, no ens hem assegut a negociar. Però no ens agrada la seva deriva i no entenem que ERC vulgui repetir. Amb Junts tenim projectes incompatibles", ha sentenciat.

 

Imatge principal: Ada Colau durant la campanya / ACN