Els Mossos d'Esquadra i centenars de manifestants s'han enfrontat aquest dimarts en el marc d'una manifestació per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasel. Els enfrontaments entre la policia i els manifestants s'han produït en dos llocs de la capital catalana.

El primer dels enfrontaments ha estat a la Via Augusta, quan els manifestants han format barricades amb contenidors cremant i han llançat desenes d'ampolles de vidre contra un petit grup d'agents antiavalots que esperava mig amagat en un carreró. La policia catalana ha respost amb llançament de foam per contenir l'avenç de la protesta. Finalment els Bombers han arribat a la zona per apagar el foc i els disturbis han acabat.

 

En aquest punt, la marxa s'ha dividit en dos i el gruix de la manifestació s'ha dirigit cap a la delegació del govern espanyol a Catalunya enmig de càntics i reivindicacions a favor de Hasel i amb una pancarta on s'hi podia llegir 'Llibertat Pablo Hasel'. Ara bé, els manifestants han anat a parar fins a la cruïlla de Pau Claris amb Aragó després d'haver-se trobat blindada la delegació. Allà han format barricades encenent contenidors per tal de contenir l'avenç dels Mossos.

 

Poc després, la manifestació ha decidit fer marxa enrere i tornar a Via Augusta pel passeig de Gràcia.  Un cop allà, unes quantes persones han intentat saquejar alguna botiga de luxe. Ha durat poc, ja que els vidres són molt resistents i els Mossos han arribat ràpid i han anat guanyant terreny a tret de foam fins arraconar els manifestants als carrerons de Gràcia.

 

Després d'uns minuts d'espera, agents han avançat disparant foam a discreció, fent recular els manifestants fins al cor de Gràcia. Abans, els concentrats havien format barricades amb tanques de terrasses de restaurants dels Jardinets de Gràcia. A més, els manifestants han rebentat dues oficines bancàries per treure mobiliari de l'oficina i posar-lo a la barricada. Arran dels incidents, la policia catalana ha detingut tres persones i quatre Mossos han resultat ferits.

 

Aldarulls arreu de Catalunya

A Catalunya, les manifestacions també hi ha hagut manifestacions de suport a Hasel i la més nombrosa ha estat la de Girona, que ha reunit unes 5.000 persones. La convocatòria de la marxa era a partir de les vuit del vespre i la protesta ha transcorregut des de la plaça 1 d'Octubre fins a la delegació de la Generalitat entre crits de 'Catalunya antifeixista' o 'Llibertat Pablo Hasel', entre d'altres.

Un cop han arribat a la delegació del Govern, alguns dels manifestants han efectuat diversos llançaments d'objectes i un petard contra les furgonetes dels antiavalots. Ara bé, on hi ha hagut els enfrontaments i on ha explotat la tensió ha estat davant la subdelegació del govern espanyol a Girona, on els manifestants han llançat diverses pedres i petards contra l'ARRO i la Brimo, i han cremat diversos contenidors. La policia ha respost amb salves i bales de foam. Els aldarulls han acabat amb sis persones ferides.

A Lleida, la ciutat natal de Hasel, la manifestació ha concentrat unes 2.000 persones a la plaça de la Catedral. Quan la marxa ha passat per davant la seu del PSC a la ciutat, els manifestants han tirat ous i han corejat consignes contra el PSOE i Unides Podemos, i s'han dirigit cap a la Subdelegació del govern espanyol a la capital lleidatana. A més, la concentració ha començat quan s'ha entonat la cançó Les nostres Llibertats del mateix Hasel.

Un cop han arribat a la subdelegació del govern espanyol, els manifestants s'han enfrontat als Mossos d'Esquadra mitjançant llançaments d'ampolles de vidre i pirotècnia i cremant contenidors pels carrers del centre de la ciutat.

Els Mossos han respost amb salves i dispersant la concentració amb les furgonetes a gran velocitat. Els aldarulls han tingut lloc a l'altura de la rambla Ferran, prop de la subdelegació. Els concentrats també s'han enfrontat a tres agents de la Guàrdia Urbana en moto, que han hagut d'abandonar els vehicles i ser rescatats per un cotxe patrulla. Una de les tres motocicletes ha sofert desperfectes greus, i les altres dues han quedat completament calcinades.

A banda de cremar les motos, els Mossos d'Esquadra han explicat que els manifestants han agredit els agents del cos de seguretat local i han llançat llambordes contra la línia policial a la zona de la subdelegació del govern espanyol. Els aldarulls s'han saldat amb vuit detinguts i dos agents de policia ferits.

Per altra banda, centenars de persones també  s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la Plaça Major de Vic per donar suport a Hasel. Un cop finalitzada la protesta, els concentrats s'han desplaçat cap a l'edifici dels jutjats i, finalment, a la comissaria dels Mossos.

Ha estat en aquest punt quan, segons informa el cos policial, grups de persones "amb actitud violenta" han protagonitzat diversos incidents. Segons les mateixes fonts, els manifestants haurien trencat els vidres del jutjat i haurien llançat pedres contra la comissaria dels Mossos i la primera línia policial. Tot plegat ha acabat amb quatre detinguts i 11 agents dels Mossos han resultat ferits.

 

 

Càrregues a València

Les manifestacions contra l'empresonament de Hasel s'ha produït a tot l'Estat espanyol i la gran majoria han transcorregut amb total tranquil·litat a excepció de València on Unitats antidisturbis de la Policia Nacional han carregat contra els manifestants al bell mig de plaça de l'Ajuntament de la ciutat. Les càrregues s'han produït després de la concentració que ha agrupat unes 500 persones i ha transcorregut sense incidents.

No obstant això, en acabar la protesta, diverses persones han intentat bolcar diversos contenidors, cosa que ha provocat la reacció immediata dels antidisturbis mitjançant les càrregues. Des de la Delegació del govern espanyol a València, no hi ha constància que s'hagin produït identificacions o detencions en relació amb aquests fets.