La primera petició d'indult per a Pablo Hasél està a "hores d'arribar" poc després que el raper lleidatà ja hagi ingressat a presó després d'haver estat detingut aquest dimarts al matí a la Universitat de Lleida. Serà de la mà d'Unidas Podemos i així ho ha anunciat un dels seus portaveus al Congrés, Jaume Asens, que s'ha conjurat a "corregir" aquesta situació "per la via legislativa i la dels indults". "No és normalitat democràtica", ha lamentat.

"L'objectiu és que no hi hagi ningú a la presó per la seva opinió", ha reivindicat Asens després de confirmar que el seu grup continua treballant en una reforma del delicte d'injúries a la Corona. Asens també ha confirmat que han contactat amb l'advocat i l'entorn de Hasél per comunicar-los la presentació de la petició al Ministeri de Justícia, el qual lidera el socialista Juan Carlos Campo, també encarregat de tramitar les peticions d'indult per als presos polítics. L'objectiu de l'indult, doncs, i segons ha explicat Asens, és evitar que el raper continuï a presó un cop la llei hagi estat ja aprovada

El ressò de l'empresonament

Hasél ha estat detingut pels Mossos aquest matí a la Universitat de Lleida, on es trobava tancat des d'ahir al rectorat després de negar-se a entrar voluntàriament a la presó i mentre esperava que l'Audiència Nacional resolgués el seu recurs per evitar ingressar al centre penitenciari. Unes vint furgonetes dels Mossos d'Esquadra han acordonat la zona aquest matí per fer, primer, el desallotjament del rectorat, on s'han atrinxerat diverses persones del grup de suport.

L'empresonament de Hasél ha arribat fins a Europa, la qual, com és habitual, ha refusat pronunciar-se. "La Comissió Europea no comenta sobre procediments nacionals en els nostres Estats membres, així que aquest és un assumpte per al sistema judicial espanyol", ha dit el portaveu de Justícia i Estat de dret de l'Executiu comunitari, Christian Wigand.

Concentracions de rebuig

Aquesta detenció i empresonament ja ha provocat que es convoquin arreu de Catalunya i en alguns punts de l'Estat manifestacions de rebuig. Sota el lema "Segrestat per l'Estat. Tots als carrers", ja hi ha concentracions a Barcelona, a plaça Lesseps; a Girona, a la plaça Primer d'Octubre; a Vic, a la plaça Major; a Tortosa, a la plaça Barcelona, i a Lleida, on hi ha hagut la detenció, a la plaça de la Catedral.

"Davant l'empresonament de Pablo Hasél, sortim als carrers per exigir no només la seva llibertat, sinó també la de la resta de represaliats pel Règim i per la conquesta dels nostres drets i llibertats democràtiques", ha demanat el grup de suport per la llibertat de Pablo Hasél.

Veto a JxCat

Preguntat sobre la formació del nou Govern, Asens ha seguit la línia del partit i ha apostat perquè "les forces d'esquerres s'entenguin", incloent el PSC i excloent JxCat. "Ha d'haver un Govern completament compromès amb el diàleg i ja hem dit que JxCat no es troba en l'equació", ha afirmat.

Sobre la votació que es farà al Congrés avui respecte el referèndum, Asens ha considerat que "no sembla seriós" que es porti ara aquesta iniciativa a la cambra baixa quan encara no s'ha format el nou Govern ni hi ha convocada la taula de diàleg. Ha avançat que s'abstindran.