Milers de persones han tornat a sortir al carrer contra la detenció i empresonament de Pablo Hasél. 24 hores després de les convocatòries de dimarts i els aldarulls posteriors amb múltiples incidents, 18 detinguts i més de 50 ferits, la convocatòria d'aquest dimecres ha estat pacífica fins que els manifestants han anat cap a la plaça Urquinaona. Tot un símbol després dels enfrontaments entre manifestants i policies durant els actes de protesta postsentència. Allà han començat les primeres destrosses i els primers aldarulls amb més violència que els de la primera nit de protestes, tot i que hi ha hagut menys manifestants.

S'han assaltat diversos comerços, els manifestants han entrat en un hotel del passeig de Gràcia i en un concessionari de cotxes de la Gran Via, on s'haurien fet diverses destrosses als vehicles.

De moment, hi ha sis detinguts: un a Barcelona per atemptat contra l'autoritat i fer llançaments a la línia policial; tres detinguts a Lleida per desordres públics; i dos detinguts a Tarragona, un per atemptat contra els agents de l’autoritat i l'altre per resistència i desobediència.

A Barcelona, "s’estan produint llançaments de pedres, ampolles i objectes contundents a la zona de plaça Urquinaona, Via Laietana i ronda Sant Pere. A Urquinaona amb Pau Clarís s’han fet barricades amb mobiliari urbà i contenidors", segons fonts dels Mossos d'Esquadra. També s’han fet diverses pintades a comerços de la zona. A hores d’ara també s’han llançat diversos artefactes incendiaris cap a vehicles policials que els han fet recular. Els Mossos d'Esquadra han començat a disparar els projectils de foam mentre els manifestants han continuat movent contenidors per fer barricades.

 

Pocs minuts després d'arribar a Urquinaona, s'ha produït un xoc entre Mossos i manifestants després que els agents haguessin intentat desfer una barricada encesa amb els furgons. Fins i tot alguns concentrats han pujat sobre el blindatge dels vehicles per frenar que avancessin. A la zona de ronda Sant Pere i passeig de Gràcia els manifestants han tret tanques d’obra, fet diverses barricades a la zona i han cremat contenidors als carrers Diputació i Pau Claris. 

Després, els enfrontaments s'han traslladat a la rambla Catalunya, on els manifestants han format barricades amb contenidors i material d'obra. Els Mossos han fet carrussels per les voreres i han disparat més foam, fet que ha obligat els manifestants a fugir en direcció plaça Universitat. A la zona de rambla Catalunya i plaça Catalunya i a la Borsa de Barcelona s'han fet llançaments de pedres a la línia policial. A la zona de Via Laietana i Urquinaona s'han destrossat diverses motos que estaven estacionades.

Un grup ha accedit a un hotel de passeig de Gràcia, en el qual han causat destrosses, i a diversos establiments comercials.

 

A Girona, s’estan produint llançaments d’ampolles de vidre i pirotècnia a la zona de la Subdelegació del govern. Un grup de manifestants han calat foc a papereres de la plaça Mercadal i han fet barricades a carrers propers. Han desmuntat una bastida agafant material de ferro i estan utilitzant els elements d'aquesta bastida per tallar el carrer Santa Clara i llançar-los contra els agents, segons informacions dels Mossos d'Esquadra. A Girona, al pont de Pedra, els manifestants estan en actitud molt violenta llançant pedres a la línia policial.

 

Tarragona, un altre grup de manifestants han tallat l’autovia A-7 direcció València.

Lleida, grups de manifestants comencen a moure contenidors i cremar-los en carrers propers al Centre Penitenciari de Ponent, on està empresonat Pablo Hasél. També s'han fet llançaments contra els agents des dels balcons.

Aldarulls Lleida Hasél

L'inici de la concentració

Prop d'un miler de persones s'han concentrat primer a Jardinets de Gràcia per protestar contra l'empresonament de Pablo Hasél. La protesta ha baixat tot el passeig de Gràcia al crit de "Llibertat Pablo Hasél" i "Els carrers seran sempre nostres" fins a arribar a Urquinaona. Allà, alguns manifestants han mogut contenidors amb la idea de formar barricades per frenar la intervenció dels Mossos d'Esquadra.

manifestacion detencion pablo hasel barcelona jardinets de gracia - Sergi Alcazar

Inici de la manifestació a Jardinets de Gràcia - Sergi Alcàzar

Segona nit de mobilitzacions

Avui el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha pregat que les manifestacions siguin pacífiques i també ha anunciat un reforç del dispositiu.

Els aldarulls d'ahir, més enllà dels danys materials, es van centrar en atacs a les línies policials, amb llambordes, pedres, ampolles de vidre i bengales, però també van acabar amb unes dades insòlites de 40 locals atacats a Barcelona, 25 saquejos a entitats bancàries i a 15 comerços. Es van cremar fins a 50 contenidors i 20 motos. A Girona es van destrossar dos cotxes policials, a Vic la comissaria dels Mossos. Hi ha 18 detinguts en total, 25 agents policials ferits i 30 manifestants ferits que va atendre el SEM.

Els Mossos d'Esquadra es van veure desbordats ahir pels aldarulls, tot i que havien fet una previsió de protecció en diferents edificis públics, com seus judicials i delegacions del Govern, però aquestes manifestacions "es van transformar d'una manera molt ràpida", fet que va provocar una nul·la capacitat de reacció. El portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha admès que la precipitació dels fets va fer impossible activar la unitat de mediació, de manera que no es va activar abans de les concentracions.

La policia es va confiar i el resultat va ser una nova batalla campal a Barcelona, però també greus aldarulls a Girona, Lleida i Vic, on els manifestants van aconseguir assaltar la comissaria dels Mossos. Un grup d'unes 60 persones va trencar els vidres i va aconseguir entrar fins a dins, i van acorralar els 10 agents que hi havia a l'interior de la comissaria. Hi van fer una pintada que reproduïa les darreres paraules de Pablo Hasél abans d'entrar al cotxe policial: "Mort a l'estat feixista".