El periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños ha reaccionat aquest diumenge a l'acte de cloenda de la III Assemblea de Catalunya en Comú, on Jessica Albiach, Ada Colau i Yolanda Díaz han volgut reafirmar la importància de Catalunya per "transformar Espanya". Baños ha repost a la crida de les líders de la formació amb un missatge carregat d'ironia fet públic al seu compte de Twitter: "Mira! El mateix que van voler fer el general Prim, Narcís Serra i Roca Junyent!" Amb aquesta piulada, l'exdiputat ha volgut traçar un paral·lelisme entre les tres membres dels comuns a Catalunya i els tres polítics catalans que van intentar reformar Espanya sense gaire èxit. 

TUIT baños comuns

Transformació

Antonio Baños no acaba de creure's la capacitat "transformadora" de Catalunya en Comú. En l'acte de clausura de la tercera assemblea de la formació aquest diumenge, la segona vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han volgut fer valdre el rol de Catalunya dins de l'Estat espanyol: "Compteu amb Catalunya per transformar Espanya. Perquè aquesta ha estat la nostra història i estic convençuda que ho seguirà sent", ha reivindicat Albiach. En aquest sentit, la líder dels comuns a Catalunya ha apostat per continuar creixent "juntes", ja que els projectes no es fan d'"esquenes" i "a la contra, sinó de la mà". "No només ens necessitem sinó que ens estimem", ha dit dirigint-se a Díaz en castellà després de fer la resta de la intervenció en català.

Per la seva banda, Baños no comparteix el mateix entusiasme pel projecte, i per això l'ha comparat amb els intents fallits de tres líders d'origen català que també van voler reformar l'Estat: el general Joan Prim i Prats, que va ser el governador militar de Barcelona i president d'Espanya abans de ser assassinat; l'exvicepresident socialista del govern de Felipe González, Narcís Serra i Serra; i Miquel Roca i Junyent (CDC), pare de la Constitució del 1978. Tots tres líders sostenien una visió determinada de l'Estat espanyol i anhelaven poder-lo reformar.

Díaz: "Sou imprescindibles"

En l’acte polític d'aquest diumenge, Yolanda Díaz ha recollit el guant d'Albiach, assegurant que tots els catalans són "imprescindibles" per canviar l'Estat. Conscient que del seu èxit a les pròximes eleccions espanyoles dependrà el futur dels comuns a Catalunya, Díaz ha volgut seduir desitjant una futura Espanya en què tothom parli amb normalitat el català, l'eusquera i el gallec. En aquest sentit, la vicepresidenta espanyola ha reivindicat l'aposta que, a parer seu, els comuns sempre han fet pel diàleg, en referència al procés independentista. "El diàleg és més lent, però construeix i legitima", ha dit tot prometent que "el bipartidisme s'ha acabat i no tornarà mai més". "Per això hem d'allargar la mà i dialogar. Des de la diversitat hem de dir que tots som necessaris i que tots els catalans són imprescindibles per canviar Espanya", ha conclòs.

Després de la negativa de la CUP d'aprovar els pressupostos catalans, ERC s'ha obert a negociar amb la formació d'Albiach. De fet, aquesta mateixa tarda, a partir de les 16 h, està prevista una nova reunió entre els comuns i l'Executiu.

 

Foto principal: l'escriptor i exdiputat Antonio Baños / Sergi Alcàzar