Els pressupostos de la Generalitat no es tramitaran amb la majoria independentista del 52% obtinguda el 14-F. Les últimes propostes del Govern no han satisfet als anticapitalistes, que després d'avaluar aquest matí en una assemblea extraordinària de la Coordinadora Oberta Parlamentària si nous compromisos com pujar a 1.000 milions la partida d'habitatge eren suficients per retirar l'esmena a la totalitat en el ple de dilluns, han considerat que l'Executiu no ha complert: "La proposta del Govern és insuficient", ha dit la diputada Eulàlia Reguant en roda de premsa. 

Així doncs, la CUP mantindrà l'esmena a la totalitat que va registrar el dimecres d'acord amb la decisió de les seves bases, i s'aixeca d'aquesta taula de negociació, després de dies intensos d'anades i vingudes, reunions, i de propostes d'última hora del Govern per convèncer als cupaires: "Els pressupostos no responen al gir polític cap a l'esquerra ni a la defensa dels drets socials i democràtics", ha proclamat Reguant.

 

Preguntada explícitament per si veu marge en aquestes 48 hores per una contraproposta del Govern, ha considerat que ja no hi ha temps i ha criticat que "el Govern ha tingut una setmana per fer noves propostes" i que no ho ha aconseguit, ja que consideren que no inclouen canvis "substancials": "El dilluns votarem a favor de l'esmena a la totalitat", ha reiterat. Sigui com sigui, ha assegurat que això no significa que es doni per acabat el pacte d'investidura, i que seguiran treballant sobre el mandat del 14-F "amb qui vulgui fer un viratge a l'esquerra": "No es trenca cap acord". 

"Entenem que són els pressupostos d'un Govern de macroprojectes i de normalització de la situació política que viu el país. Són uns pressupostos continuistes en les polítiques sociovergents", ha afegit la diputada, que ha dit que aquesta esmena, més enllà de ser als pressupostos, és també al rumb del Govern per la normalització de la relació amb l'Estat i el PSOE.

Reguant també ha lamentat que els comptes mantinguin projectes com el Hard Rock, però ha reconegut que s'ha avançat en matèria d'habitatge, el que ha afirmat que és "una bona notícia pel país", tot i que ha alertat que els desnonaments continuen i que cal posar fre a "aquesta hemorràgia" i deixar d'enviar als Mossos d'Esquadra a aquestes intervencions.

Una altra de les propostes que el Govern va fer a la CUP en aquestes últimes hores és la creació d'un grup de treball per avaluar la possibilitat de fer un referèndum, però Reguant ha apuntat que no era prou clara: "No s'està treballant per generar les condicions per a l'autodeterminació. El que el país necessita és que Junts i ERC aclareixin si aposten pel referèndum". 

Una triple esmena

L'esmena a la totalitat que ha registrat la formació anticapitalista va en tres direccions. La primera és sobre el rumb del Govern "cap a la normalització de la relació amb l'Estat i el PSOE", que segons els anticapitalistes s'evidencia amb el desplegament del programa de Foment i d'AENA, i també "amb l'estancament i acceptació de la suspensió de la democràcia i la repressió". La segona és una esmena a les polítiques socials i "al model sociovergent", ja que els anticapitalistes critiquen que en els comptes no hi ha un gir a l'esquerra "més enllà de les paraules". Per últim, la CUP també presenta esmena "als pressupostos continuistes", ja que opinen que el projecte presentat pel Govern, malgrat incorporar algunes millores, conté uns números "clarament insuficients" en matèria social.

Tots els grups n'han registrat

Tots els grups de l'oposició han registrat esmenes a la totalitat als pressupostos, tot i que les negociacions que es van obrir dimecres amb els comuns continuen activesEls de Jéssica Albiach van assegurar ahir que estan disposats a negociar fins a l'últim moment per fer possible la tramitació dels comptes. Serà doncs en el que s'haurà de concentrar l'Executiu en les properes hores si vol portar endavant aquests pressupostos.