Tal dia com avui de l’any 1868, fa 151 anys, es lliurava la batalla del pont d’Alcolea (Andalusia), entre les tropes revolucionàries –comandades pel general Serrano–, i l’exèrcit del regne d’Espanya –comandat pel general Pavía–. L’estrepitosa derrota de l’exèrcit reial precipitaria els esdeveniments: l’endemà 30 de setembre la reina Isabel II era destronada i obligada a abandonar el territori espanyol. Amb el derrocament del règim borbònic culminava la Revolució de 1868 –anomenada “la Gloriosa”– que havia dirigit el general Prim i s’inaugurava un nova etapa política que seria coneguda com el Sexenni Democràtic: el primer intent seriós –en la història espanyola– de crear i consolidar un règim polític democràtic.

El veritable líder d’aquell moviment va ser el general Joan Prim i Prats (Reus, 1814 – Madrid, 1870), que en aquells moments ja era la figura política més destacada d’Espanya. Un cop culminat el moviment, Prim va proposar la instauració d’una monarquia parlamentària, d’un estat descentralitzat i del sufragi universal directe, que havien de transportar l’estat espanyol a la modernitat. Però va xocar contra diversos fronts opositors: els republicans i federalistes (articulats a través de les societats obreres i els cenacles intel·lectuals), els borbònics i, fins i tot, els carlins. No obstant això, aconseguiria el seu propòsit quan les corts espanyoles van nomenar Amadeu de Savoia com a rei constitucional d’Espanya (1870-1873).

Prim era l’autèntica ànima d’aquell projecte. Tant era així que, quan va ser assassinat (30 de desembre de 1870) aquell projecte va quedar molt debilitat. L’assassinat de Prim ha estat un dels grans enigmes de la història contemporània espanyola. Darrerament s’ha publicat que els seus enemics polítics van decidir assassinar-lo quan es va filtrar que estava negociant secretament amb el govern nord-americà la venda de Cuba (llavors, encara, colònia espanyola) a canvi d’un elevat import que hauria permès eixugar el deute públic. Segons aquestes investigacions l’assassinat de Prim hauria estat una conxorxa que implicava als terratinents de la colònia, als traficants d’esclaus i a alguns membres de la família d’Isabel II.