Catalunya és imprescindible per transformar Espanya. Aquesta és la idea que tant la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, com la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, han volgut emfatitzar en l'acte de clausura de la III assemblea de Catalunya en Comú que s'ha celebrat aquest cap de setmana a l'INEFC de Montjuïc i que ha ratificat el lideratge de la mateixa Albiach, d'Ada Colau i de Candela López al capdavant de la formació.

"Compteu amb Catalunya per transformar Espanya. Perquè aquesta ha estat la nostra història i estic convençuda que ho seguirà sent", ha reivindicat Albiach en una intervenció en què no ha dedicat ni una paraula a la negociació dels pressupostos amb el Govern. I això que ara són claus, després que la CUP ratifiqués ahir l'esmena i donés per acabades les negociacions. De fet, aquesta mateixa tarda, a partir de les 16h, està prevista una nova reunió entre els comuns i l'Executiu.

La líder dels comuns ha apostat per continuar creixent "juntes" ja que els projectes no es fan d'"esquenes" i "a la contra, sinó de la mà". "No només ens necessitem sinó que ens estimem", ha dit dirigint-se a Díaz canviant al castellà després de fer la resta de la intervenció en català.

Díaz: "Sou imprescindibles"

I Díaz ha recollit el guant assegurant que tots els catalans són "imprescindibles" per canviar l'Estat. Conscient que del seu èxit a les properes eleccions espanyoles dependrà el futur dels comuns a Catalunya, Díaz ha volgut seduir desitjant una futura Espanya en què tothom parli amb normalitat català, eusquera i gallec.

diaz.jpg

La vicepresidenta Yolanda Díaz / Foto: Catalunya en Comú

En aquest sentit, la vicepresidenta espanyola ha reivindicat l'aposta que, al seu parer, els comuns sempre han fet pel diàleg, en referència al procés independentista. "El diàleg és més lent però construeix i legitima", ha dit tot prometent que "el bipartidisme s'ha acabat i no tornarà mai més". "Per això hem d'estendre la mà i dialogar. Des de la diversitat hem de dir que tots som necessaris i que tots els catalans són imprescindibles per canviar Espanya", ha conclòs.

Díaz ha estat la més aclamada durant tot l'acte. Només arribar, ja ha estat rebuda amb crits de "presidenta" i ha rebut elogis per part de tots els ponents, que han lloat la seva gestió dels ERTOs i la seva lluita contra la reforma laboral.

L'acte ha estat clausurat per Colau, que ha reiterat el seu compromís amb Barcelona i ha reivindicat la gestió de la seva administració. Volent donar la volta a la decadència de la qual l'oposició l'acusa d'haver sotmès a la capital catalana, Colau ha respost que qui està en decadència són "les elits". 

Una bandera: l'espanyola

Durant l'acte s'ha reiterat insistentment en les idees de la diversitat, pluralitat i cooperació, tant entre Catalunya i Espanya com entre partits. La mostra ha estat la quantitat de formacions que estaven representades a l'acte amb la participació també del ministre de Consum, Alberto Garzón (IU), la vicepresidenta valenciana, Mònica Oltra (Compromís) i Ione Belarra (Podemos). Tanmateix, entre els milers de assistents només s'ha vist una bandera: l'espanyola (republicana).

garzon diaz albiach colau oltra.jpg

Foto de família de l'acte de clausura de la III assemblea de Catalunya en Comú / Foto: Catalunya en Comú 

Tots tres dirigents han carregat contra el neoliberalisme i contra els partits que l'han practicat i han fet una crida a enfortir els serveis públics, a lluitar contra el canvi climàtic i a construir projectes polítics "contra l'odi i basats en la pluralitat" i el feminisme.

El PSC i ERC, els convidats

Com a convidats, l'assemblea ha comptat amb la presència de representants d'ERC, com la portaveu republicana, Marta Vilalta; el diputat Pau Morales i el president de la Federació Regional de Barcelona, Gerard Gómez del Moral; i també ha acudit el diputat del PSC Raúl Moreno.

A més han assistit el secretari general de UGT de Catalunya, Camil Ros, i el secretari general de CC.OO.de Catalunya, Javier Pacheco, així com representants de Podemos, Podem Catalunya, IU, Compromís, Zaragoza en Común, Bildu, Més Mallorca i Marea Atlántica, entre d'altres.

 

Imatge principal: la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz / Foto: Catalunya en Comú