L'executiva d'Esquerra Republicana de Catalunya​ ha conclòs que "intensificarà" les negociacions amb els comuns. Després de més de dues hores i mitja on l'executiva d'ERC s'ha reunit per valorar l'estratègia a emprendre després de la negativa de la CUP als pressupostos del Govern, els republicans han acordat que "intensificaran" les vies de negociació amb En Comú Podem per garantir unes comptes "ambicioses socialment".

ERC s'ha reunit d'urgència aquesta tarda, a les 18h, per valorar quina estratègia emprendre arran de l'esmena a la totalitat dels pressupostos dels cupaires. La trobada ha sigut telemàtica i s'ha allargat més de dues hores i mitja. Els republicans segueixen apostant pels seus socis cupaires amb què "hi ha part important del debat estratègic entre les dues organitzacions que pot i ha de continuar". Però, tot i això, anuncien que exploraran "al màxim" les possibilitats d'acord amb els comuns "per tal de garantir l'agenda de progrés que Catalunya necessita".

Els republicans, per tant, com exposen en un comunicat, segueixen apostant i treballant per una majoria independentista "en la qual la CUP té un paper clau", però alhora intensifiquen les negociacions amb la formació lila encapçalada per Jéssica Albiach.

Els comuns fan pressió

Els comuns juguen les seves cartes. Saben que els republicans estan oberts a negociar amb ells l'aprovació dels pressupostos. En Comú Podem aquest divendres passat va presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat, però es van oferir a seguir negociant per explorar un acord.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat que hi hagi un gir de 180 graus en les polítiques públiques que es reflecteixi als comptes, i ha defensat l'esmena a la totalitat dels comuns: "No hem vingut a fer de comparsa de cap majoria del passat".

La líder de la formació lila ha insistit que els comptes presentats pel Govern no són transformadors i ha avisat que "no es podrà avançar amb les inèrcies del passat", un avís que arriba a dos dies de què s'acabi el termini per poder retirar les esmenes a la totalitat i que se celebri el debat a la totalitat en el Parlament.

Aquest és el comunicat íntegre d'ERC:

 Esquerra Republicana referma la necessitat de tenir pressupostos a Catalunya i continuarà la negociació per aprovar-los

Esquerra Republicana referma la necessitat de tenir pressupostos de la Generalitat de Catalunya i per això l'Executiva Nacional ha encomanat intensificar les vies de negociació amb En Comú Podem per garantir uns comptes ambiciosos socialment. 

L’Executiva Nacional del partit, reunida d’urgència aquesta tarda, per bé que lamenta la decisió de la CUP de presentar una esmena a la totalitat a la proposta de pressupostos, ha posat en valor el treball compartit amb la CUP. Esquerra Republicana considera que s’ha generat un espai de treball per donar compliment als acords d’investidura i que hi ha una part important del debat estratègic entre les dues organitzacions que pot i ha de continuar. 

Els republicans creuen imprescindible defensar, per exemple, mesures sectorials com la gratuïtat del P2, en la posada en marxa d’una energètica pública, o en una inversió inèdita en habitatge, recollides als pressupostos. Aquestes fites permeten, precisament, donar resposta als reptes del país. 

Per això, Esquerra Republicana es compromet a explorar al màxim les possibilitats d’acord amb els Comuns per tal de garantir l’agenda de progrés que Catalunya necessita i que la ciutadania va manifestar amb el seu vot el passat 14 de febrer. I és que per a Esquerra Republicana aquests són uns pressupostos que van més enllà del que s’ha fet sempre, i aposten per un nou model de país.

Esquerra Republicana no renunciarà als objectius marcats per a aquesta legislatura: fer possibles les transformacions que permetin donar resposta a les necessitats de la gent, i treballar conjuntament per l’amnistia i l’autodeterminació en el marc de la negociació política. Per això, els republicans es comprometen a seguir treballant amb una majoria independentista que refermi el camí cap a la República Catalana, en el qual la CUP té un paper clau.

Imatge principal: L'executiva d'ERC en una reunió. - Sergi Alcàzar