Antonio Baños (Barcelona, 1967), periodista, cupaire, músic i escriptor, ens convida a fer petar la xerrada en un dels millors restaurants bascos de Barcelona. Anem al seu barri de tota la vida, el de Vilapicina. L'Antonio parla sense embuts en una entrevista que podeu veure en aquest vídeo:

 

Les organitzacions independentistes han de tornar a parlar-se i la generació del 17 ha de deixar pas a altres generacions

Quan li preguntem si creu que ell veurà la independència de Catalunya ens diu que "l'esperança de vida està pujant moltíssim però confio més en l'esperança de vida que en la velocitat de l'independentisme". L'exdiputat de la CUP lamenta que ara mateix "l'independentisme no està en condicions de fer cap atac exitós perquè sembla que a la política institucional independentista li han passat les ganes de proclamar res". També assegura que "la societat civil organitzada n'està fins als nassos i que s'ha de recuperar, rearmar i trobar uns altres tempos, temes i uns altres líders".

Baños té clar que "com deia l'esquerra clàssica cal organització i ordre perquè les idees no viuen sense organització. Totes les organitzacions independentistes (polítiques, institucionals, civils...) han de tornar a parlar-se i la generació del 17 ha de deixar pas a altres generacions".

Antonio Baños - Sergi Alcàzar

Antonio Baños lamenta que ara mateix "l'independentisme no està en condicions de fer cap atac exitós" / Foto: Sergi Alcàzar

Qui ho fa millor, ERC o Junts?

"Si fer-ho bé és semblar una autonomia dels anys 90 estan frec a frec, competint a veure qui té la idea més estàndard... Puigneró amb el tema de l'aeroport per compensar el Netflix dels altres...". Baños té clar que "tant a ERC com a Junts hi ha gent a qui aquesta deriva no li agrada però també n'hi ha que diran 'que bé s'està en una secretaria general, una legislatura per davant i uns pressupostos que faran que fins i tot sigui possible que, després d'una dècada, algú torni a tallar una cinta per inaugurar alguna cosa. Això agrada molt a la política partidista. Per tant, jo crec que estan bastant frec a frec, cosa que em desencisa".

 El Monstre del llac Ness, la taula de diàleg... tot això són coses que quan ja t'afaites no tens tendència a creure't

Quan li preguntem per la taula de diàleg, Baños ens diu que d'això "no n'hauríem de parlar a ElNacional.cat sinó que n'hauríem de parlar amb Sebastià d'Arbó o amb l'Iker Jiménez, és a dir quan s'aborden temes paranormals... las Caras de Bélmez, el Monstre del llac Ness, la taula de diàleg... tot això són coses que quan ja t'afaites o quan ja ets grandet no tens tendència a creure't.

M'agradaria que la CUP aprovés els pressupostos

A l'Antonio Baños li agradaria que la CUP donés suport als pressupostos "perquè aconseguirien molts més diners per coses importants com el tema de l’habitatge, el tema dels lloguers, de la propietat immobiliària... Posats a demanar uns pressupostos autonòmics, almenys que vagin al lloc correcte! I vull creure que fins l’últim minut collaran per això.

"Si aquest any s’aproven els pressupostos i es fa tota la cosa com si fóssim la Rioja o Extremadura és igual ja que no podem fer una altra cosa. Ara bé, que ningú pensi que comportar-nos com una autonomia ens portarà realment benestar o alguna mena de canvi estructural al país. Aquest any d'acord perquè hi ha la pandèmia, perquè arriben diners europeus, perquè no estem organitzats... Provem-ho tot, votem a tot que sí, el que vulgueu... és a dir, ho puc entendre però amb l’expectativa de canviar la relació de forces ja mateix, l’any que ve", sentencia Baños.

Em faig fer indepe cobrint una campanya d'Aznar

Baños es va fer independentista l'any 2000 cobrint una campanya d'Aznar "Després de 15 dies de places de toros veient i sentint 'Españññaaaaaa!!!' penses això del federalisme no s'està implementant i al tornar, tot el drama de l'Estatut...".

Antonio Baños i Xavi Freixes - Sergi Alcàzar

Antonio Baños es va fer indepe cobrint una campanya d'Aznar / Foto: Sergi Alcàzar

S'ha de fer fora el major Trapero?

Quan li preguntem pels Mossos d'Esquadra, Baños té claríssim que "s'ha de dissoldre la Brimo i l'ARRO i tornar-les a fundar amb gent competent, democràtica, que es cregui el país i que respecti la gent del país. I quan dic de país vull dir tota, eh? No només als d'una ideologia.

Baños diu que s'ha de fer fora Josep Lluís Trapero de cap del cos. "Jo puc tirar una pedra, sóc un ciutadà que puc tirar una pedra, em puc atendre a les conseqüències de tirar una pedra, em poden detenir i tot això però el senyor Trapero i els que van a les furgonetes de la Brimo i l’ARRO porten armes que la societat els ha donat. És a dir, hem decidit que el senyor Trapero vagi amb una pistola perquè considerem que en farà un bon ús però aleshores que faci un bon ús de la pistola, de les lleis i de les seves capacitats policials però Trapero no ha de jutjar a la gent que tira pedres o que tira el que li dona la gana. 

Trapero dona medalles als seus amiguets

Qui dona medalles a la seva advocada quan li donen el títol de major... què vols que et digui...". Trapero també va donar una medalla a l'actual portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que sempre ha format part del pinyol de l'actual cap dels Mossos d'Esquadra. "Això de donar medalles als amics està bé", ironitza l'exdiputat de la CUP.