Pedro Sánchez està fent de Catalunya i la defensa de la unitat d'Espanya el seu trumfo de campanya. Fa temps que a Ciutadans juguen al mateix pal. Ara tripliquen l'aposta. A la moció de censura de dilluns al Parlament i a les continuades, repetides i calculades aparicions als mitjans de comunicació, els de Rivera han tret aquest divendres una nova carta: una denúncia contra el president de la Generalitat. A l'escrit no especifiquen per quins delictes, però apunten a col·laboració amb presumptes terroristes i atac a institucions públiques.  

Textualment, Cs denuncia el president de la Generalitat per "induir, justificar i promoure la forçada separació de Catalunya de la resta d'Espanya al marge del més mínim respecte a l'ordenament jurídic constitucional vigent, assumint vies de fet que inclourien accions violentes per a la consecució de tal objectiu". Entre els indicis, adjunten tot un seguit de notícies i tuits de Torra, però també de Paco Maruhenda, La Razón, El Mundo, l'ABC, El País, Efe i El Independiente, així com cartells dels CDR i altres organitzacions alternatives promovent protestes contra la reunió del consell de ministres a Barcelona d'ara fa un any, i fragments de les transcripcions de debats parlamentaris.

 

La denúncia l'ha presentat davant la Fiscalia Superior de Catalunya el portaveu del partit, Carlos Carrizosa, i ho ha fet amb una posada en escena perfectament estudiada. L'acompanyava l'exadvocat de l'Estat que el govern del PSOE va apartar de la causa del procés, Edmundo Bal. Quan els socialistes van arribar a Moncloa el van destituir perquè Bal no accedia a rebaixar l'acusació de rebel·lió contra els líders independentistes catalans. Poc després, Albert Rivera el va fitxar per a les llistes de Cs i ara forma part del seu nucli de confiança a la renovada direcció executiva del partit.

 

De fet, Bal ha estat l'encarregat d'explicar la denúncia. Preguntat sobre quins delictes concrets considera que cal imputar a Torra, ha explciat que Cs es limita a traslladar un seguit de fets que ells consideren que són "reveladors de culpabilitat" que indiquen "suport, col·laboració i complicitat en actes subversius i violents que poden ser constitutius presumptament d'actes de terrorisme". En aquest sentit, des de Cs defineixen els CDR com a "grups radicals, violents i totalitaris", als quals asseguren que anima el president. 

"És veritat que són flitracions i notícies de premsa", ha reconegut Bal, però tot i així demanen al ministeri públic "que obri la causa i investigui possibles delictes". Un altre dels fets que assenyala el partit taronja és que Torra i els CDR "persegueixen el mateix fi, assolir la independència de Catalunya per vies que inclourien la violència". 

L'exadvocat de l'Estat durant el govern del PP ha convidat els seus excol·legues fiscals a mantenir la investigació secreta per poder "col·laborar" amb la que hi ha en marxa a l'Audiència Nacional contra els set CDR empresonats. 

Fa un any Cs ja va presentar una querella contra Torra. En aquella hi exposaven que el president animava a la mobilització ciutadana contra el govern espanyol. La Fiscalia la va arxivar.