Només 40 de 135 escons, els de Cs i el PP, votaran a favor de la moció de censura de Ciutadans que es debatrà aquest dilluns i que proposa que Lorena Roldán rellevi Quim Torra a la presidència de la Generalitat. "Som conscients que la suma no dona" ha afirmat la líder del partit taronja. Serà, això sí, el primer debat electoral de la campanya. 

"Que cadascú es retrati", ha dit el portaveu del PP Alejandro Fernández; "que es mulli", ha insistit Roldán. Tots dos partits s'han reunit per separat aquest dimecres amb el primer secretari del PSC per pressionar-lo i convènce'l que el PSC canviï l'abstenció que ja ha anunciat per un , però han fracassat en la seva missió. 

Alejandro Fernandez Miquel Iceta Parlament - ACN

El mateix Iceta ha emès un comunicat refermant que "la presentació d'una moció de censura sense possibilitat de reeixir només respon a un interès electoralista de Cs" i que "Torra és un problema però Cs no és la solució". En aquest sentit, subratlla que "l'alternativa sorgirà de les properes eleccions al Parlament" i és aquí on esperen poder recuperar el Govern de la Generalitat amb la bandera del "diàleg dins la legalitat". 

Com que l'intent ha estat infructuós, Cs i PP han traslladat el pressing a Miquel Iceta a la sala de premsa del Parlament. La compareixença ha estat una tast de les consignes que faran servir tots dos partits durant la campanya. "L'equidistància del PSC és intolerable i irresponsable", "o es defensa la convivència o es defensa Torra, i els socialistes trien Torra". 

De fet, ni que el PSC acabés canviant d'opinió i donant-hi suport, la moció seguiria sense prosperar. No sumarien ni tan sols arribant a convèncer els comuns, perquè des del mes de maig l'independentisme ha recuperat la majoria al ple, després que Sànchez, Rull i Turull renunciessin al seu escó per agafar el del Congrés. 

Malgrat ser conscients que els números no surten, tant PP com Cs destaquen la importància del simbolisme, "en un moment en el qual està en risc la seguretat de tots els catalans", afirma Roldán, "els consitucionalistes han d'anar de la mà".