Banyats amb l'aroma de carn a la brasa i de xup-xup de la tradicional fideuà, els socialistes catalans han exhibit múscul a la reunió anual dels seus quadres, la Festa de la Rosa. A un mes exacte de reprendre oficialment la campanya de la repetició electoral, la cita ha estat una declaració d'intencions que ha fixat el to que imprimiran a la cursa cap al 10-N. Unes 25.000 persones, segons el PSC, han abraçat Pedro Sánchez aquest diumenge a la Pineda de Gavà. Una injecció de moral i una crida a la mobilització per alçar un mur contra "el perill que persisteix: la dreta i l'independentisme". 

pedro sanchez festa rosa - acn
Foto: ANC

Els líders socialistes venien carregats de munició i l'han descarregat a discreció contra els dos flancs a qui culpen de la repetició d'eleccions: els comuns-Podemos i l'independentisme. Amb els sobiranistes, cap concessió. Els acusen de "no condemnar la violència", arran de les últimes detencions i empresonaments de set membres dels CDR. Si en coneixe's la sentència del Tribunal Suprem el Govern de la Generalitat i el Parlament recuperen la desobediència -com van aprovar aquesta setmana al Debat de Política General- i "tornen a posar en risc l'autogovern", el secretari general del PSOE i president en funcions avisa que al seu govern no li tremolarà el pols, "amb serena fermesa, respondrà per defensar la convivència, la integritat territorial i la sobirania nacional". No ha verbalitzat l'article de la Constitució en qüestió, tampoc no calia, perquè s'ha entès tot. 

En definitiva, PSOE i PSC endureixen el discurs per captar vot d'un Ciutadans desenfrenat. Iceta ha acompanyat l'amenaça de Sánchez d'un nou 155 amb una altra advertència, que "no hi haurà ni amnistia ni referèndum, cal que proposin coses que són a l’abast de la política".  És la resposta del primer secretari del PSC a la fórmula que l'independentisme -i també els comuns- han posat al damunt de la taula per resoldre el conflicte català. La recepta socialista: "llei i diàleg", o el que es el mateix, diáleg només si és dins la llei. Sense més concrecions. 

N'hi ha hagut més. Tant Sánchez com Iceta han volgut lloar, aplaudir i agrair la feina dels cossos i forces de seguretat de l'estat, amb menció específica per a la Guàrdia Civil, després que JxCat, ERC i la CUP aprovessin que s'expulsi l'institut armat de Catalunya. Una resolució, per cert, que Moncloa impugnarà al TC. Alhora, tots dos han tornat a subratllar la gravetat que el govern Torra s'arrengleri amb els CDR detinguts. "Nosaltres som els que quan sentim parlar d'explosius diem que ni parlar-ne, ja hem patit massa com perquè quatre brètols ho trenquin tot", ha sentenciat Iceta. 

"Ni montapollos (Cs), ni pagafantes (Podemos)"

A la diana dels discursos d'aquest diumenge a la Festa de la Rosa hi ha hagut també els dos partits amb qui els socialsites tenen frontera de vot, a esquerra i dreta, Ciutadans i Podemos. Miquel Iceta s'hi ha acarnissat sense mencionar-los. Als de Rivera els ha titllat de "montapollos", als d'Iglesias i Colau de "pagafantes, que no s’atreveixen a dir el que pensen per no quedar malament amb l’independentisme". La solució, segons Iceta, omplir les urnes de paperetes socialsites, per evitar "haver de dependre dels que volen trencar Espanya i dels que no saben si volen o no que marxi la Guàrdia Civil".

El líder dels socialistes catalans ha agraït a Pedro Sánchez la decisió de tornar a convocar eleccions, "abans que un mal govern, eleccions, que la gent decideixi". I ha estat especialment dur amb el partit d'Iglesias afirmant que "no és esquerra qui vota quatre vegades en contra d’un president socialista"

Els presidents del Congrés i del Senat -Meritxell Batet i Manuel Cruz- que tornen a encapçalar les llistes socialsites per a aquestes dues cambres, també han pres la paraula. Batet ha tret pit de l'obra de govern socialista, des que ara fa un any van fer fora Mariano Rajoy amb la moció de censura. Ha destacat la pujada salari mínim, la recuperació de la sanitat universal, i l'inici del procés per "treure el dictador del Valle de los Caídos". Ella també ha aprofitat per assenyalar els culpables de la repetició d'eleccions i lliurar el PSOE de qualsevol responsabilitat.