El Centre d’Investigacions Sociològiques ha castigat aquest dimecres el PSOE per l’esclat del cas Koldo. Si en el baròmetre del passat mes de febrer ja situava el PP lleugerament per sobre del PSOE, aquest dimecres ha ampliat la seva distància a 2,7 punts. Concretament, el CIS calcula que ara mateix el PP obtindria el 34% dels vots en unes noves eleccions generals, mentre que el PSOE es quedaria en el 31,3% (en les eleccions del 23-J, els populars van obtenir el 33,05% dels vots i els socialistes van obtenir el 31,7%). Paral·lelament, el CIS calcula que en uns hipotètics nous comicis ERC es mantindria per davant de Junts: 1,9% pels republicans i 1,2% pels juntaires.

 

 

En aquest baròmetre, Vox revifa. Perquè ja feia mesos que el CIS presagiava una caiguda en picat del partit d'extrema dreta. Aquesta vegada, però, el Centre d’Investigacions Sociològiques recol·loca el partit d'extrema dreta a la tercera posició, per davant de Sumar. Així, els homes de Santiago Abascal aconseguirien en aquestes eleccions hipotètiques el 9,9% dels vots a tot l'Estat, per sobre del 9,2% que aconseguiria la formació de Yolanda Díaz. Ara bé, cal assenyalar que aquesta mateixa enquesta atorga a Podemos un 2,2% dels vots. Pel que fa a les formacions basques, Bildu recupera el lideratge amb l'1,1% dels vots, per davant del PNB (0,9%). El BNG aconseguiria el 0,9% dels suports, per davant de Coalició Canària (0,2%) i UPN (0,1%).

L'enquesta publicada aquest dimecres es va fer entre l'1 i el 5 de març d'aquest 2024, per la qual cosa els ciutadans enquestats eren plenament coneixedors del cas Koldo. Tot just havia esclatat. No s'havia produït encara, però, un acord definitiu entre PSOE, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per aprovar aquest dijous la llei d'amnistia. Aquest dimecres, Pedro Sánchez ja ha activat la seva estratègia de contraatac, exigint a Alberto Núñez Feijóo la dimissió d'Isabel Díaz Ayuso, després que la Fiscalia hagi denunciat la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid per frau a Hisenda i s'hagi publicat que durant la pandèmia va cobrar dos milions d'euros en comissions. 

El PP fa més llenya amb el cas Koldo

Paral·lelament, el PP ha anunciat aquest dimarts que aquest dimecres presentarà davant l’Oficina de Conflicte d’Interessos una denúncia per determinar la responsabilitat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pel rescat d’Air Europa, a conseqüència dels vincles de la seva parella, Begoña Gómez, amb la companyia.

Aquest dilluns, per exemple, Feijóo va assegurar que si Sánchez va votar a favor del rescat milionari d’Air Europa malgrat els vincles de la seva dona, Begoña Gómez, amb la companyia àrea, podria haver incorregut en “un supòsit de conflicte d’interessos”. El màxim dirigent del PP va recordar que això està “tipificat” a l’ordenament jurídic: donaria lloc, “com a mínim”, a un procediment administratiu i, “si escau”, podria derivar en un procediment judicial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!