La fins ara fallida negociació entre PSOE i Junts per Catalunya al voltant de la llei d'amnistia hauria perjudicat les dues formacions. És el pronòstic que fa el CIS, que aquest dilluns ha publicat un baròmetre en què els dos partits surten mal parats en comparació a les darreres enquestes publicades pel mateix centre sociològic. El PP seria la força més votada a l'Estat, tot i que hi hauria un empat pràcticament tècnic amb el PSOE: un 33,2% dels vots anirien a mans dels populars i un 33% dels socialistes. Esquerra Republicana, mentrestant, obtindria el doble de vots que Junts per Catalunya: 2,1% per a la formació de Gabriel Rufián, per sobre de l'1% que s'emportarien els de Míriam Nogueras.

El baròmetre publicat aquest dilluns també agreuja la crisi a Vox: el partit no només pateix una crisi interna, sinó també una caiguda lliure a les enquestes. Calcula que el partit de Santiago Abascal, que a les eleccions del 23-J el van votar un 12,39% dels electors, aconseguiria ara un 7,9% dels vots, per darrere de Sumar (10,2%). Podemos, presentant-se en solitari, aconseguiria el 2,9% dels vots a tot l'Estat. Paral·lelament, El PNB supera Bildu en aquesta enquesta: 1% i 0,8%, respectivament, pels dos partits bascos. Finalment, el BNG tindria el 0,7% dels vots en uns nous comicis, mentre que tant Coalició Canària com UPN obtindrien un 0,1% dels suports. 

 

En el darrer baròmetre, publicat a mitjans del mes de gener, el CIS col·locava el PSOE en primera posició després de diversos mesos admetent el sorpasso que el PP ja li havia fet al PSOE el 23-J. Concretament, el Centre d’Investigacions Sociològiques situava els socialistes al capdavant del marcador amb el 34% dels vots en cas de celebrar-se aquell mateix dia unes hipotètiques eleccions. Pedro Sánchez superava així Alberto Núñez Feijóo amb gairebé dos punts de diferència, en tant que pronosticava per als populars poder aglutinar un 31,1% dels suports.

De la mateixa manera, Junts superava Esquerra Republicana per la mínima. El CIS calculava que la formació independentista que lidera Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats aconseguiria, en unes hipotètiques eleccions, un 1,5% dels vots. Mentre que calculava que la formació de Gabriel Rufián s’enduria un 1,4% dels suports. 

Fa un mes, també destacava la forta patacada que patia Vox, enmig d'una gran crisi interna al partit, que van provocar que Santiago Abascal arribés a avançar una assemblea per ser reelegit president de la formació. Si bé el partit d’extrema dreta va aconseguir el 23-J un 12,39% dels vots (va ser la tercera força més votada a l’Estat), el CIS li atorgava en aquell baròmetre un 8,3% dels vots. Això feia que Sumar, també en aquella enquesta, se situés com la tercera força favorita dels espanyols, amb un 9,7% dels suports. El baròmetre, a més, assignava a Podemos un 2,7% dels vots.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!