Va ser un gol en pròpia porta del PP allò que va precipitar l’acord definitiu de la llei d’amnistia entre el PSOE, Junts i ERC. Fonts coneixedores de les negociacions expliquen que les tres formacions ja tenien encarrilat un pacte sobre la norma la setmana passada, però va ser l’esborrany de l’informe de la Comissió de Venècia el que va prémer l’accelerador del pacte definitiu. Havia estat el PP, a través de la seva majoria absoluta al Senat, qui havia demanat a aquest organisme un informe sobre la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes.

Va ser precisament la Comissió de Venècia, expliquen fonts de Junts a la cambra baixa, allò que va fer acceptar el PSOE la prevalença de la directiva europea sobre terrorisme per davant del Codi Penal. Des de la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras asseguren que amb aquest canvi els jutges espanyols es queden sense “joguina” per mantenir la seva persecució a l’independentisme català. Asseguren des de Junts que el Codi Penal espanyol és més ambigu, i atorga més terreny per a la imaginació de la justícia espanyola, mentre que la directiva europea acota millor els marges i talla més les ales als jutges.

Tot plegat, des de Junts asseguren que han “treballat molt bé” amb Esquerra Republicana les negociacions a tres bandes amb el PSOE. “És un guany repartit entre tots”, asseguren fonts de Junts. No s’ha produït en cap moment una reunió presencial de les tres formacions, però sí  que hi ha hagut contacte permanent entre tots plegats. Aquesta bona sintonia va provocar que dissabte passat, socialistes, juntaires i republicans ja tinguessin “molt clar" que hi hauria un acord, motiu pel qual no es va sol·licitar cap més pròrroga i es va convocar per aquest dijous la comissió de justícia. 

 

Altres fonts de la negociació també asseguren que hi ha el compromís de no mantenir viva cap de les esmenes que tenen individualment les formacions, encara que només sigui per a gesticular. Al cap i a la fi, totes les parts estan ara convençudes que la llei protegeix qualsevol independentista, cosa que produeix tant amb Tsunami Democràtic, com els CDR en el cas Volhov. Paral·lelament, fonts de Junts afirmen que des del PSOE no els han traslladat la necessitat de precipitar un acord fruit de l’esclat del cas Koldo. Tampoc no ha format part de les negociacions, com a prestació, la proposta que fa setmanes va posar Pedro Sánchez sobre la taula: reformar la Llei d’Enjudiciament Criminal per escurçar el temps d’instrucció dels jutges.

Des de Junts valoren que van haver-se de “menjar sols” el desgast que suposava haver votat en un primer moment en contra de la llei d’amnistia. Però, tal com ha asseverat aquest dijous Míriam Nogueras en declaracions al Pati del Congrés, el seu partit vol assegurar-se que pot votar a favor d’una norma només quan està convençuda que pot votar-hi a favor. Tot plegat, el partit descarta fer ara especulacions sobre quan podria tornar de l’exili Carles Puigdemont, en tant que és una decisió que ha d’acabar prenent el president.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!