La dreta i extrema dreta espanyola s'han mobilitzat aquest dilluns al vespre davant la seu del PSOE a Madrid, al carrer Ferraz, per mostrar el seu rebuig a l'amnistia i al pacte de Sánchez amb ERC i possiblement amb Junts. Durant la protesta, que ha omplert el carrer Ferraz, també s'han viscut moments de tensió i la policia, que ha blindat l'accés a la seu socialista, ha hagut de fer algunes petites càrregues contra manifestants que pretenien trencar el cordó policial. Concretament, unes 3.800 persones, segons dades de la Delegació de Govern de Madrid, s'han concentrat per tercera vegada a les portes de la seu nacional del PSOE al carrer Ferraz clamant contra els pactes del candidat socialista a la investidura. La protesta ha deixat a més un detingut per desobediència i atemptat contra l'autoritat, segons han confirmat a Europa Press les citades fonts. A la protesta han acudit el líder de Vox, Santiago Abascal i el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, i s'han viscut moments de tensió quan els milers d'assistents han tractat de bolcar les tanques de seguretat que la Policia Nacional ha disposat per mantenir als manifestants allunyats de la porta de la seu del PSOE.

Cap a les 21.30 hores, la tensió ha crescut i efectius de la UIP han hagut d'intervenir, llançant gasos lacrimògens, pilotes de goma i pots de fum, iniciant una càrrega contra els manifestants que s'ha estès pels voltants de Ferraz. En concret, els disturbis han continuat pel carrer Marqués de Urquijo i de la Princesa, on s'ha començat a dispersar als manifestants entre crits contra el govern de Pedro Sánchez. Després de les càrregues la manifestació s'ha dispersat i el carrer Ferraz s'ha buidat.

La protesta ha estat convocada per la plataforma Revuelta, una organització vinculada a l'associació estudiantil Plataforma 711 que defensa els "valors cristians" i "de la reconquesta", una plataforma estretament lligada a Vox. Els assistents han portat banderes d'Espanya i també banderes franquistes i cartells en contra de Pedro Sánchez, Puigdemont i l'amnistia, i han cridat lemes com 'Sánchez a presó' o 'no ens enganyen, Catalunya és Espanya'.

Detenció a la protesta davant la seu del PSOE a Madrid / Foto: EFE
Detenció a la protesta davant la seu del PSOE a Madrid / Foto: EFE

Unes 350 persones es manifesten davant la seu del PSC a Barcelona

Unes 350 persones segons la Guàrdia Urbana de Barcelona s'han concentrat davant la seu del PSC a Barcelona, al Poblenou, per protestar contra els pactes del PSOE. La seu dels socialistes estava blindada amb un cordó policial que s'hi ha instal·lat hores abans, i protegida per diverses furgonetes dels Mossos d'Esquadra. Entre els manifestants hi havia el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i diversos diputats del partit d'extrema dreta, com Joan Garriga, Antonio Bello, María Elisa García Fuster o Alberto Tarradas, que de fet ja havien animat a assistir a la protesta a través de les xarxes socials.

A la concentració, que malgrat tot ha transcorregut sense incidents, s'hi ha llançat càntics a favor de l'entrada de Carles Puigdemont a la presó, insults a Pedro Sánchez, s'hi ha titllat els socialistes de "colpistes" i s'ha cantat a favor de la unitat d'Espanya. A banda, s'hi ha repetit diverses consignes xenòfobes, com les que reclamaven retirar els ajuts socials a immigrants o els crits en contra de la religió musulmana i a favor del cristianisme.

Manifestació davant la seu del PSC a Barcelona contra l'amnistia / Foto: ACN
Manifestació davant la seu del PSC a Barcelona contra l'amnistia / Foto: ACN