Portugal fa un gir a la dreta en les eleccions legislatives d'aquest diumenge. Els col·legis electorals han tancat a tot el país a les 20.00 hores (21.00 hores a Espanya) i Alternativa Democràtica (AD), la coalició de centredreta, s'alça com la força guanyadora amb un 31% dels vots. El Partit Socialista, que fins ara ostentava el poder, s'esfondraria, segons aquests primers sondejos, i perd 50 diputats, ja que fins ara governava amb una àmplia majoria que ara perdrà. El candidat d'AD, Luís Montenegro, es perfila d'aquesta manera com el pròxim primer ministre de Portugal. La dreta radical de Chega confirma el seu imparable ascens i triplica els resultats de les últimes eleccions, situant-se aquest diumenge en un 19% dels vots.

Amb més del 80% dels vots escrutats, la coalició conservadora Aliança Democràtica (AD, centredreta) lidera amb poc més del 31% dels vots les eleccions legislatives d'aquest diumenge a Portugal. Per darrere, amb el 28% està el Partit Socialista (PS), i com tercera força apareix l'ultradretà Chega, amb el 19,23% dels suports, segons dades del Ministeri d'Administració Interna (de l'Interior). Finalment, el Bloc d'Esquerra (2,99%), Iniciativa Liberal (2,97%) i l'aliança de comunistes i ecologista CDU (2,38%). Aquests resultats indiquen un viratge del país cap a la dreta, després de més de vuit anys de govern del primer ministre socialista António Costa. A més, revelen un gran avanç de la ultradreta, que en les legislatives de 2022 va aconseguir 12 escons amb el 7,18% dels sufragis i ara supera els 50 escons.

Amb els resultats a la mà, la dreta pot tornar al poder després de vuit anys en l'oposició. Encapçalats per Costa, els socialistes han governat des que van desallotjar als conservadors del poder en 2015 amb un acord de forces d'esquerra, i després van vèncer en les eleccions de 2019 i 2022, any en què van donar la sorpresa i van guanyar amb majoria absoluta després de presentar-se com l'opció per a frenar a l'extrema dreta.

Uns 10,8 milions de votants estaven cridats a les urnes aquest diumenge a Portugal. Aquestes eleccions anticipades arriben poc més de dos anys després de les anteriors pel fet que la tercera legislatura de Costa es va truncar a la meitat per la seva dimissió el novembre passat, després de l'anunci de la fiscalia que l'investigava per presumptes irregularitats, encara que el Ministeri Públic gairebé no ha difós informació i no hi ha cap acusació formal contra ell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!