Unes 120 persones s'han manifestat davant la seu d'ERC per reclamar a les formacions independentistes, que en les eleccions del 14 de febrer van assolir una majoria tant en vots com en escons, que arribin a un acord. "ERC i JxCat, la paciència s'ha acabat" ha estat un dels eslògans cridats pels manifestants.  

També han cridat consignes contra els republicans, a qui han titllat de "botiflers" i "traïdors", després que Pere Aragonès anunciés aquest cap de setmana que la formació aposta per governar en minoria. Segons el republicà, després de 83 dies de negociació, no existeix "predisposició" dels junters per assolir un acord de Govern.

Simpatitzants de Puigdemont

Els assistents, que s'han convocat a través de les xarxes socials, han cridat consignes a favor de la independència i del president Carles Puigdemont, líder de JxCAT. "Puigdemont el meu president" és un dels lemes que també han cridat els manifestants, que anaven amb estelades. 

La concentració, que ha començat a les 19.00 hores i ha finalitzat a les 20.30 hores, ha obligat a la Guàrdia Urbana de Barcelona a desviar el trànsit al carrer Calàbria, on es troba la seu dels republicans.

Després de dues legislatures de governar conjuntament, s'han creat unes tensions entre ERC i JxCAT  que, de moment, no s'han pogut solucionar amb més de dos mesos de negociacions. "S'han evidenciat les enormes dificultats per generar consensos i confiances", va manifestar el dissabte Jordi Sànchez, secretari general dels junters.

Després de dues investidures fallides, els republicans requereixen segellar un acord que garanteixi que Pere Aragonès assumeixi la presidència abans del 26 de maig. En cas contrari, s'hauria de tornar a celebrar eleccions. De moment, els republicans han pactat amb la CUP i tenen garantit el suport dels nou diputats anticapitalistes, que no entraran al govern.

Fins ara, la prioritat d'ERC era assolir un acord amb les formacions independentistes, però la incapacitat d'arribar un pacte amb Junts ha comportat que s'obri a negociar amb altres partits. En aquest sentit, aquest dilluns s'han reunit amb els comuns, que han mostrat la seva voluntat d'entrar a l'Executiu alhora que han posat com a línia vermella que els republicans no negociïn amb els junters. De moment, però, ERC prefereix iniciar la legislatura en solitari i, més endavant, estudiar si incorporen algun soci dins del Govern. 

Amb tot, el suport dels comuns i dels cupaires no garanteixen la investidura d'Aragonès, que necessitarà que quatre diputats de JxCAT o el PSC votin a favor del republicà i la resta del grup s'abstingui. Ara bé, el PSC es nega a aquesta possibilitat, mentre que els junters han promès a les bases que no donaran suport a un Govern no independentista.