La cúpula de Junts ha fet arribar a l'estructura i les bases del partit un missatge en què garanteix que els vots del seu grup parlamentari no serviran "per facilitar un Govern no independentista". Assegura que manté l'aposta per un acord de legislatura amb ERC i garanteix que "la posició final de Junts la decidirà la militància".

El partit de Carles Puigdemont insisteix que no s'ha aixecat de la taula i que continuen negociant, i emplaça els republicans a reprendre les negociacions amb l'argument que "si ERC encara defensa un govern independentista, no hi ha excuses per culminar les converses per fer un pacte de legislatura".

El missatge intern que s'ha transmès a través d'un WhatsApp recull, segons fonts de la direcció, l'actual posicionament del partit, després que ERC va anunciar dissabte que donava per acabades la negociació amb Junts per al nou Govern. Els republicans han obert aquest dilluns la negociació amb els comuns per a una votació d'investidura en la qual compten amb els vots de Junts.

Acord de legislatura

El text insisteix que Junts aposta per un acord de legislatura amb la resta de formacions independentistes i que "només amb un acord a tres (ERC-CUP-Junts) es pot preservar la majoria del 52% de vots i 74 diputats independentistes. "No és tacticisme és un mandat de les urnes", asseguren.

Així mateix, garanteix que no farà públiques les negociacions -tal i com havia apuntat el secretari general, Jordi Sànchez, per deixar clar que estaven a punt de tancar-se i no demanaven cap tutela al Govern-; reitera que les converses s'han fet a partir de la constatació que els republicans van quedar per davant a les eleccions, amb un diputat més que Junts; i insisteix que han deixat que Esquerra marqués el ritme, sense terminis ni ultimàtums. "ERC i Junts estem obligats a entendre'ns", rebla.​

Crítiques a ERC

En relació als retrets d'ERC sobre la pretensió de tutelar el Govern des del Consell per la República, Junts assegura en el comunicat intern que mai ha proposat cap tutela de la Generalitat i denuncia que "qui tutela el Govern de Catalunya i ho porta fent des de fa 3 anys és l'estat espanyol".

"No podem entendre que ERC doni més de 480 dies de marge al govern del PSOE (sense obtenir cap resultat bo per Catalunya) i només 80 dies a Junts per negociar un govern fort que doni resposta al mandat de les urnes", afegeix.

En el text s'insisteix que la millor opció pel futur de Catalunya és un govern fort, que doni sortida al 52% de vot independentista del 14-F, per actuar de manera coordinada a Madrid i a Europa i per "avançar com a l´única opció real que garanteix un futur de benestar i prosperitat pels catalans: la independència". "No podem esperar 20 anys", rebla el text, en referència implícita a l'article publicat aquest cap de setmana pel president d'ERC, Oriol Junqueras.

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, durant la roda de premsa de divendres passat