Un dels fronts que Esquerra tenia apamat però podria tornar-se a replantejar és l'acord amb la CUP. D'entrada, el diputat cupaire, Carles Riera, es reafirma en la idea de no entrar al Govern de la Generalitat i limitar-se a donar suport per investir Pere Aragonès. Ara bé, les relacions poden canviar amb el distanciament en les negociacions amb Junts i les aproximacions dels comuns que fins i tot ara, la seva candidata Jéssica Albiach no es tanca en banda a formar un govern d'esquerres on també hi hagi la CUP.

Però Riera, insisteix: "Hem arribat a un acord que no ens permet entrar al govern, aquest és de mínims per a fer front a la crisi des de les institucions i per plantejar un embat democràtic per exercir l'autodeterminació", en declaracions a Catalunya ràdio. El plantejament del diàleg amb l'Estat espanyol és el que més els fa dubtar i dir no a signar una legislatura conjunta amb els republicans: "Accedir a una taula de negociació quan a l'altra banda no accepten res, no pot ser". Malgrat tot, no tanca la porta a revisar l'acord: "Ara és de mínims però si es compleix i hi ha una voluntat clara de defensar aquest país més enllà de les seves llibertats als tribunals, per exemple amb els desnonaments, òbviament la militància s'ho plantejarà".

La CUP posa a l'agenda de prioritats la independència i, sobretot, "defensar els drets socials i del país més enllà de l'Estatut i la Constitució, si cal". Riera es mostra confiat que el Parlament serà l'òrgan des del qual es podrà articular una legislatura que avanci i pugui permetre "obrir nous escenaris", però no immediats. També considera rellevant fer entrar Junts i els comuns, ambdós a la vegada, "perquè tingui la màxima potència i sigui el més ampli possible". Malgrat que les intencions de Riera no casen amb la voluntat d'aquests dos partits, reiterada des de fa mesos.

En aquesta línia, també ha anat en les darreres hores una altra veu forta d'Esquerra, el vicesecretari general Sergi Sabrià que tanca la porta a tenir consellers en el govern si venen dels comuns i la CUP. Però s'han d'analitzar tots els matisos. A la vegada que descarta un govern de coalició amb aquestes dues formacions, també asseguren que això no implica que tot el govern tingui les cadires assignades només per a ells. I la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, recorda que queden disset dies perquè es convoquin de forma automàtica unes noves eleccions al Parlament de Catalunya, reitera que el diàleg és bàsic amb tothom: "Ara ens hem de posar en contacte amb la CUP, els comuns i evidentment amb Junts. No ens aixequem de la taula, el que fem és canviar la proposta, estem arribant al final sense tenir un acord tancat".

Fotografia de portada: Carles Riera en una imatge d'arxiu al Parc de la Ciutadella de Barcelona el passat mes de febrer.