Diuen que de tota ruptura sempre se'n surt més fàcil buscant nova companyia. Consumat el divorci amb Junts, Esquerra Republicana ha recuperat el flirteig amb els comuns, que aspiren a una relació estable i demanen als republicans tallar tot contacte amb els junters. Els de Junqueras, però, prefereixen una relació oberta, sense compromís d'exclusivitat i amb llicència per deixar viva la flama amb els exsocis. Aquesta tarda, al Parlament, els equips negociadors d'ERC i En Comú Podem han restablert el vincle. A la sortida, fonts d'una i altra banda posaven en valor la bona sintonia de la primera cita

Amb el suport de Junts a la investidura en l'aire després de l'anunci de Pere Aragonès d'apostar per un govern en solitari, ERC s'ha bolcat a recollir el màxim de vots possibles per acabar de pressionar els junters. De moment compten amb 42, els 33 republicans i els 9 de la CUP. I aspiren a ser 50, sumant-hi els 8 dels comuns, que es mostren predisposats a concedir-los. 

Tots dos partits s'han emplaçat a una negociació exprés, no tenen gaire més marge, ja que d'aquí a 15 dies venç el termini perquè es convoquin noves eleccions de manera automàtica. Els cinc eixos que han traçat per encaminar les converses, que seguiran demà mateix, són salut, canvi climàtic, feminisme, economia i sortida dialogada al conflicte amb l'Estat. La premissa d'ERC és que el pacte subscrit amb la CUP fa setmanes no es toqui i els de Jèssica Albiach no hi posen pegues. De fet, el veuen amb bons ulls. 

Junts, la línia vermella

A partir d'aquí, els comuns demanen que Aragonès els deixi entrar a formar part del seu futur govern, però ERC prefereix començar la legislatura governant sense socis dins l'executiu. Més endavant ja estudiaran si volen fer coalició i amb qui. 

Tot i no ser l'opció preferida d'Albiach i companyia, no tanquen la possibilitat de votar a favor d'investir Aragonès i jugar el paper d'oposició responsable, que faci de crossa del govern quan sigui necessari, com van fer per exemple amb els últims pressupostos de la Generalitat, els de Quim Torra. Aquella negociació, liderada per Aragonès, va servir per consolidar una magnífica relació entre l'aspirant a president i Albiach. 

L'única línia vermella que posen els comuns per pactar amb ERC és més que coneguda, i és que s'oblidin de relacionar-los amb Junts. En aquest sentit, i segons informen fonts del partit, estarien disposats a acceptar que els de Puigdemont entreguin 4 vots de franc per investir Aragonès. I fins aquí. De fet, la prioritat d'En Comú Podem passa perquè sigui el PSC qui s'hi posi bé per evitar noves eleccions. Els socialistes, però, diuen que només entrarien a l'equació si és per fer Illa president

En paral·lel, l'encara vicepresident en funcions ha contactat avui mateix amb Jordi Sànchez. Segons expliquen des d'ERC, hi ha hagut creuament de missatges amb el líder de Junts. Al matí, diversos dirigents republicans han instat els junters a complir amb la paraula donada i prestar els vots per investir Aragonès, tot recordant que ells van votar a favor de Laura Borràs per presidir el Parlament. 

A la imatge principal, Aragonès amb Albiach al Parlament. / Europa Press