El catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós ha defensat aquest dissabte la decisió de la Junta Electoral de fer retirar els llaços grocs i qualsevol altre símbol polític dels edificis de la Generalitat. En una entrevista al Via lliure de Rac1, ha afirmat que la decisió és "correcta" ja que als edificis públics "no hi ha d'haver més símbols que els oficials". "Les institucions públiques no tenen llibertat d'expressió", ha reiterat, i ha titllat d'"absurd" el "joc del gat i la rata" que s'ha dut a terme amb els canvis de pancartes.

Sobre la retirada de llaços en escoles per part dels Mossos, Arbós considera que, per una banda, aquests "símbols partidistes no haurien de ser a les escoles" i, per l'altra, recorda que alguns centres són a més espais electorals. "Jo no veig cap problema a retirar-los".

Pel que fa a les possibles conseqüències per al president de la Generalitat, Quim Torra, Arbós ha dit que podria rebre una inhabilitació de sis mesos a dos anys. Afirma que sembla que "hi ha base legal" per tirar-la endavant, però confia que el cas es pugui resoldre sense cap condemna. Ara bé, la decisió final podria trigar mesos, com en el cas dels encausats pel 9-N, i arribaria passades les eleccions.

Preguntat per la querella per prevaricació que Torra ha presentat contra la JEC, Arbós considera que en els escrits de la junta no hi ha res "extravagant", però ha dit que no descarta la possibilitat que el president "tingui informacions" que sustentin la denúncia.