El president, Quim Torra, ha anunciat que la setmana vinent presentarà una querella per un presumpte delicte de prevaricació contra la Junta Electoral Central (JEC) després que ha ordenat la retirada de les pancartes, llaços i estelades dels edificis de la Generalitat. El Govern presentarà també un recurs contenciós administratiu contra la decisió.

"Les resolucions de la JEC són manifestament injustes perquè són arbitràries, com es demostra a la notificació d'ahir al vespre, on exigia al president fer coses que la llei no li permet", argumenta el Govern en una nota feta pública al mateix temps que es retirava el llaç penjat al balcó de la Generalitat. 

Segons aquest comunicat, els membres de la Junta veuen "una greu vulneració de la llei en un cartell" però no en el fet que "un partit polític faci campanya des de l'estrada del Tribunal Suprem, on dos membres de la JEC estan jutjant diversos candidats a les pròximes eleccions espanyoles i municipals".

En el text, el Govern expressa el respecte amb "l'actuació dels Mossos d'Esquadra en les seves funcions de policia nacional de Catalunya, així com quan actuen de policia judicial de la justícia espanyola". De fet, poc abans que el Govern retirés el llaç del balcó, els Mossos li havien comunicat que complirien l'ordre si no ho feia l'executiu.