La Junta Electoral Central no es dona per satisfeta amb la retirada dels llaços grocs dels edificis públics. Ara no importa el color: el "significat partidista" és "idèntic". Davant la substitució d'aquests per llaços blancs, la JEC ha activat tota la maquinària sancionadora contra el president Quim Torra: denunciar el cap del Govern a la Fiscalia per un possible delicte de desobediència, obrir un expedient sancionador i ordenar al Departament d'Interior que ordeni als Mossos d'Esquadra la retirada dels cartells i les estelades dels edificis públics de la Generalitat. El termini per a fer-ho complir són les tres del migdia de divendres.

En la seva reunió extraordinària d'aquest dijous a la tarda al Congrés dels Diputats, que ha durat més de dues hores, la JEC ha conclòs que no s'ha complert la seva instrucció. És per aquest motiu que ha obert un expedient sancionador --que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros-- i ha demanat al Departament d'Interior que gestioni la retirada dels símbols que consideren que vulneren la neutralitat durant el període electoral. El delicte de desobediència, pel qual ha estat denunciat Torra a la Fiscalia, pot arribar a comportar penes d'inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics.

 

Aquest dijous al matí, després d’expirar els dos terminis de la Junta Electoral i de demanar l’opinió del Síndic de Greuges, el llaç groc del Palau de la Generalitat ha estat substituït per una pancarta idèntica amb un llaç blanc amb una franja roja, en representació de la llibertat d’expressió. El mateix ha passat a la resta de departaments de la Generalitat al llarg del matí d’aquest dijous. Però la solució creativa no ha convençut a la JEC, que ha optat per la via més contundent de sanció.

Davant la denúncia presentada aquest dijous al migdia per Ciutadans a la JEC, el president Torra ha tornat a enviar un escrit amb al·legacions. En nom seu, el cap de l'Oficina del President ha comunicat a l'autoritat electoral que "a dia d'avui, i com és públic i notori, no hi ha estelades o llaços grocs a les seus de la Generalitat de Catalunya".

Dos requeriments

L'ofensiva de la JEC contra Torra arriba després de dos requeriments desatesos pel cap de l'executiu. El primer va ser el dilluns 11 de març, quan l'àrbitre electoral va donar 48 hores per a la "retirada immediata" de llaços grocs i estelades en qualsevol edifici dependent de la Generalitat. El passat dilluns, l'àrbitre electoral tornava a fer un ultimàtum, en aquest cas de 24 hores, després de rebutjar les apel·lacions fetes pel president Torra.